Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

 

Kirándulás az SSD világába

Valószínűleg sokan találkoztak már az SSD megnevezéssel, és tisztában vannak a technológia előnyeivel, de akik még nem, azoknak remélem hasznos lesz a következő összefoglaló.

Az SSD betűszó a Solid State Drive angol szavak rövidítése, magyarul szilárdtest meghajtót jelent.Mint a neve is utal rá, az eszköz nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, félvezető alapú, ebből adódóan kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan,  nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.
Míg egy hagyományos 500GB tárkapacitású merevlemez megközelítőleg 80MB/s olvasási, és írási sebességet tud elérni, addig egy 250GB-os SSD 540MB/s olvasási, és 250MB/s írási sebességre képes.

Példaként hagy említsem meg, hogy míg egy Core i3 processzorral szerelt laptop SSD háttértárral átlagosan 25-30 másodperc alatt bootol be Windows8 rendszer alatt, addig ugyanennek a készüléknek HDD meghajtóval 70-90 másodpercre van szüksége.

A fent leírtak alapján azt gondolhatnánk, hogy az SSD kiüti a nyeregből a merevlemezt.

Azonban az SSD meghajtók gyors elterjedését akadályozza, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, tároló kapacitásuk pedig kisebb mint a hagyományos merevlemeznek. Emiatt ahol lehetőség van több adattárolót alkalmazni, ott az SSD-t elsődlegesen az operációs rendszer és programok gyorsítására használják, az egyéb adatokat pedig merevlemezen tárolják.

Laptopoknál ritkán alakítanak ki két háttértárolónak helyet a készülékházban.

Erre a problémára jelenthet megoldást az optikai meghajtó helyére behelyezhető Slim SATA illesztő keret, melynek segítségével egy második SSD, vagy HDD háttértárat kapunk.

Optikai meghajtó nélküli készülékeknél az SSD alternatívája lehet a hibrid meghajtó.

A hibrid meghajtók ötvözik az SSD-k gyorsaságát és a HDD-kkapacitását, éppen emiatt előszeretettel alkalmazzák ultrabookokban.

Ebben az esetben az adattároló tartalmaz egy 24 vagy 32 GB-os SSD-t, és egy 500GB-os HDD-t.De térjünk vissza az SSD meghajtóhoz.Az SSD meghajtó két fő alkotóeleme a vezérlő és a NAND chipek.  A NAND memórialapkák, és a gyártási technológia fejlődésének köszönhetően, az SSD-k ára az elmúlt egy évben jelentősen csökkeni kezdet.Az SLC, MLC típusú NAND chipek után megjelent a TLC NAND.

A Samsung 840-es szériája a TLC NAND technológiának köszönhetően, már egy átlag felhasználónak is elérhető áron kínál SSD meghajtókat három féle méretben.A 120, 250, és 500GB kapacitású modellek üzleteinkben is megvásárolhatóak.A 840-es széria 3-Core MDX vezérlővel rendelkezik, DDR2.0 TLC NAND Flash memóriát, LPDDR2 SDRAM Cache memóriát használ, és SATA 6Gb/s kompatibilis.

Az SSD-vel kapcsolatban gyakran kerül szóba az élettartam problémája.
A NAND chipek adott számú írási/törlési műveletre vannak felkészítve, és ha a memórialapkán belül egy cella eléri ezt az értéket, akkor azt a meghajtó kontrollere használaton kívül helyezi, a rajta tárolt információt előtte természetesen áthelyezi.
Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy az egyes NAND típusok eltérő programozási ciklussal rendelkeznek.

 

A különböző, 20 nanométeres osztályú NAND típusok jellemzői (becsült értékek)

     

NAND típus

SLC

MLC

TLC

Cellánkénti bitek száma

1

2

3

Max. programozási ciklus

100 000

3000

1000

Olvasási idő

25 µs

50 µs

75 µs

Írási idő

200-300 µs

600-1200 µs

900-1600 µs

Törlési idő

1,5-2 ms

2-3 ms

4,5-5 ms

 

A táblázatból kiolvasható, hogy a TLC technológiájú NAND chipeknél megközelítőleg 1000 írási ciklussal számolhatunk. Ez első látásra ijesztőnek tűnik, de ha napi 10GB írással számolunk,(aminek egy átlag felhasználónál igen kicsi az esélye), akkor a 250GB-os SSD megközelítőleg 20 év után menne tönkre a NAND cellák elhasználódása miatt.

Egyszóval a rövid élettartammal kapcsolatos aggodalmak megalapozatlanok.

Remélem az itt leírtak alapján egyre többen kapnak kedvet, hogy megismerjék, és élvezzék az SSD technológia nyújtotta előnyöket.

SSD-re fel !!!

 


Kérd SSD-vel…

Samsung ATIV Book 2 BG NP270E5V-X01HU Silver FD 8GB

Ebben a tesztben két egyforma Samsung notebookot fogunk tesztelni egy nagy különbséggel, mégpedig az egyik notesz egy szintén Samsung szilárdtestes meghajtóval azaz SSD-vel vértezünk fel.

A teszt alatt mind a két gépre újonnan telepített Windows 7 Home Premium 64 bites rendszer került, teljes körű frissítéssel valamint vírusirtó szoftverrel.

A telepítést USB-s telepítőkészlettel végeztük mind a két esetben, a HDD-vel szerelt noteszre 23 perc alatt települt az operációs rendszer, míg az SSD-vel szerelt notebookon 9 perc elteltével pillantottuk meg azt az ominózus „Üdvözöljük” feliratot. Láthatjuk már az elején, hogy a különbség igen nagy, de mégis mekkora, hasonlítsuk össze pár igen egyszerű módszerrel a két eszközt, mint például a rendszerindulás, leállás és a beépített élményindex segítségével.

Már a rendszerindításnál látszódik a jelentős különbség, a HDD-vel szerelt notesznek bő egy percre van szüksége, hogy magához térjen ezzel szemben az SSD-vel felvértezett konfiguráció 13 másodperc alatt tettre kész. A leállítási folyamat szintén gyorsabb SSD-vel 8 másodperc alatt „kialudtak a fények” szemben a 20 másodperccel. A másolási munkáknál még inkább sarkosodik a különbség az SSD javára, egy adott állományt (1,4 Gb fényképek, SD kártyáról pendrive-ra) közel fele annyi idő alatt oldotta meg a másolást az SSD szemben a HDD-vel és ez a sebesség még nagyobb abban az esetben, ha pendrive-ról másolunk például az asztalra, ebben az esetben a különbség pedig hihetetlenül nagy. Ugyan azt az adatcsomagot az SSD-s noteszre kb 15 másodperc alatt másoltuk fel a HDD-re ez 2 perc alatt sikerült. Ezek a különbségek igen jelentősek, de feltehetjük, magunknak a kérdést megéri nekünk ez a többletköltség, véleményünk szerint igen mivel sokkal rugalmasabbá teszi gépünket. Mit tehet, akinek kevés az 120 Gb tárhely sokszor hallom ezt a kérdést erre is van megoldás és nem csak asztali platformon. Remek megoldás az optikai meghajtó helyére szerelhető univerzális HDD beépítő keret, ebben az esetben az SSD-ről fut az operációs rendszer illetve az összes többi program, míg a beépítő keretbe bővített HDD-n tároljuk további adatainkat pl. fényképek, filmek, stb. Ezzel a megoldással a legoptimálisabb eredményt tudjuk elérni mivel nem külső HDD-ként használjuk a 750 GB-os merevlemezt,hanem a laptopba épített két adattárolós rendszert kapunk amiben  adataink mindig kéznél lesznek.
 


 

Nézzük meg az árkülönbségeket a két konfiguráció között:

  • Samsung ATIV Book 2 BG NP270E5V-X01HU Silver FD 8GB

Br. 149.900.-Ft

Processzor: Core i3 3120M (2500)Operációs rendszer: nincs (F)LAN: 10/100

Memória: 8192 (DDR3) MBOptikai meghajtó: DVDRW SMUSB: 3 db

Merevlemez: 750 GBSzín: ezüstAkkumulátor: 4400 mAh (Li-ion)

Kijelző: 15.6ʺ HD LED mattJótállás: 2 évWireless LAN: b/g/n 300mbps

Videokártya: 2048 MB NVIDIA GF GT 710MBluetooth: 4.0HDMI, VGA

 

  • Samsung ATIV Book 2 BG NP270E5V-X01HU Silver FD 8GB +120 GB Samsung SSD

Br. 188.700.-Ft az SSD-vel illetve az ODD helyére beépíthető kerettel

Processzor: Core i3 3120M (2500)     Operációs rendszer: nincs (F)LAN: 10/100

Memória: 8192 (DDR3) MB                                   Optikai meghajtó: DVDRW SM            USB: 3 db

Merevlemez: 750 GB HDD +120 GB SSDSzín: ezüst Akkumulátor: 4400 mAh (Li-ion)

Kijelző: 15.6ʺ HD LED matJótállás: 2 év Wireless LAN: b/g/n 300mbps

Videokártya: 2048 MB NVIDIA GF GT 710MBluetooth: 4.0 HDMI, VGA

 

A beépített élményindex szolgáltatással lemértük a két eszközt és arra az amúgy is nyilvánvaló eredményre mutatott rá, hogy az SSD-vel szerelt konfiguráció sokkal gyorsabb, rugalmasabb és távolabbra mutat. Az SSD az élményindex vizsgálaton a maximális pontszámot kapta.  A mellékelt videóban jól látszanak a különbségek az indulás-leállítás, másolás és program indítás esetében is.  

Véleményünk szerint a drágának mondott SSD meghajtó valóban drágább Ft/GB arányt mutat, de használhatósága, gyorsasága és rugalmassága megkérdőjelezhetetlen, szerintünk nagyon is megéri a pénzét rövid illetve hosszútávon is. Tehát, ha teheted, kérd SSD-vel!