Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Toshiba Satellite M50D hardver teszt

Toshiba M50DA Toshiba új Satellite M50D-je tavaly év végén jelent meg. Kapható Inteles belsővel és AMD Kabini alapú (jelentősen olcsóbb) változatban is.A korábbi kétmagos egységeket (mint például az E-350) egy négymagos APU váltja, amely természetesen már magában foglalja a Radeon videokártyát is, amely jelen esetben egy HD8330M Az egység fogyasztása csökkent, de ezt az órajel csökkentésével érték el, ugyanis az A4-5000M mindössze 1,5 GHz-en működik, turbó módja pedig nincs.

Ettől függetlenül multimédiára és Office használatra elegendő az ereje, de sajnos az újabb játékokat gond nélkül nem viszi max. alacsony részletességi szinten.

A gép felszereltsége a kornak megfelelő egyedül a 100 Mbites hálózati kártya kicsi idősnek mondható. A  valamivel több mint 100 ezer forintos vételárba 2 év garancia is benne foglaltatik. A hasonló árszintű (valamivel drágább) alacsony fogyasztású Intel Core i3 U-s processzorral szerelt noteszgépek, tudása nem annyira kifinomult, mint az AMD-s változatoké, viszont lényegesen gyorsabbak.

A háromcellás akkumulátor, ismerve a platform fogyasztását kicsit alul méretezett, de így is elérhető egy kis oda figyeléssel a 3 órás üzemidő.

A kellékek között mindössze egy tápegységet és némi dokumentációt találunk a csomagban. A gyártó évek óta interneten keresztül teszi elérhetővé az operációs rendszerrel nem rendelkező gépek tulajdonosai számára a szükséges meghajtó programokat és ez most sem volt másként.

A hűtőrendszerrel kapcsolatban egyetlen elvárás van ilyen kis teljesítményű gépeknél, hogy halkan tegye a dolgát, hiszen egy viszonylag alacsony fogyasztású platformot kell hűvösen tartania. Ezt maradéktalanul hozza is a rendszer, bár maximális terhelés esetén már egy kicsit hallható volt a hangja távolabbról is, de zavarónak abszolút nem nevezhető.

Üresjáratban 45, terhelés mellett 71 fok mérhető az APU-n, amely a központi processzort és a benne található videokártyát egyaránt jelenti. A Toshiba-nál lehetőség van arra, hogy az órajelből valamennyit feláldozva a hűtőrendszert halkabb üzemmódra kapcsoljuk, különböző energiagazdálkodási sémákat lehet beállítani. tehát amennyiben engedélyezzük az opciót, úgy valóban halkabb lesz a gép, sőt, zajszintje szinte elhanyagolható szintre esik vissza, de ennek komoly ára van: Az 1500 MHz helyett 1100 MHz lesz a processzor maximális órajele, ami komoly teljesítmény csökkenéssel jár és ilyen téren az M50D-nek egyébként sincsenek túl nagy tartalékai.

Akár 16 GB-ot is belepakolhatunk az M50D-be, ha úgy tartja kedvünk, nyilván a mennyiség előnyt élvez a sebességgel szemben, ha RAM-ról van szó.

Ami a videokártyát illeti, a GCN architektúrára épülő Radeon HD8330 abszolút a belépő szintet képviseli. Ha valóban 1550 MHz-en zakatolna a GPU-ja, akkor már felmutathatna valamit, de a valóságban 500 MHz-ről kell beszélnünk, a memória esetében pedig ugye a központi memória órajeléről, amely 1333 MHz. Sebességben nagyjából az előző generációs Intel HD Graphics 4000 szintjét ütheti meg, viszont multimédiás képességei azon azért túlmutatnak.

Az 500 GB-os merevlemez hozza a tőle elvárható szintet, szerencsére a halk hűtőrendszer mellett sem hallható a hangja, amely mindenképpen pozitívum.

A hangrendszert az árhoz igazítottan a belépő szintet képviseli azaz munkára vagy akár egy film megnézésére tökéletes, de komoly zenét ne ezen tervezzen hallgatni senki.

Az árához képest meglepően csinosra sikerült az új Satellite. Az alsó burkolat meglepően vékony és nem is túl egyszerű lebontani Ram ill. HDD cseréje esetén, A klaviatúra rendben van, bár egy picit csattogó hangja van, amelyet a gombok használatakor halhatunk. A touchpad érzékenysége kiszámítható, az esetek többségében pontosan és jól működik. A multitouch gesztusoknak hála a jobb gomb is kiváltható rajta.

Csatlakozókból a legfontosabbak megvannak, de a két USB 3.0 aljzat talán túlságosan is közel került egymáshoz, valamint elfért volna egy negyedik is USB is (a harmadik egy USB 2.0-s). Optikai meghajtó nincs a gépben igaz sokan nem használják ma már, így legalább nem kellett áldozatot hozni a dizájn oltárán.

A kijelző teljesen alap modellhez méltó, a klasszikus alacsony felbontású csillogó bevonatú TN paneles megjelenítőre kell gondolni szűk látószögekkel, ellenben egész kellemes színvilággal. Igaz ugyan, hogy minden gyártó ebben a szegmensben ugyan ezt a panelt használja a gépeiben.

​Összességében az árkategóriában az egyik legjobb választás lehet, ha eltekintünk az operációs rendszer hiányától, melyet külön tételként kell a felhasználónak megvásárolnia,

Hozzászólás