Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Toshiba Click

click-mini-3Toshiba Click

Új kialakítású laptop a 2in1 (kettő az egyben) készülék. Az érintőkijelző terjedésével a felhasználás során egyes feladatoknál a billentyűzet és az egér iránti igény csökken, mert az érintőkijelző átveszi ezek szerepét. A laptop így már tablethez hasonlóan használható. A Windows 8.1 új kezelőfelülete is ezt segíti elő.

Már csak a laptop fizikai kialakítását kell megváltoztatni, hogy ténylegesen tabletként is tudjuk használni a készüléket. Ezért kidolgoztak többféle technikát, hogyan lehet tabletté alakítani egy laptopot. Két nagy csoport van, az egyik az áthajtható/csúsztatható készülékek, melyeknél a készülék mindig egy egységet képez, csak olyan formára alakítható, hogy a kijelző kívül van, a billentyűzet és a beépített egér lekapcsol, a készülék csak az érintőkijelző segítségével vezérelhető. Hátránya ennek a megoldásnak a súly, mely a készülék teljes súlya átalakítás után is. A másik csoport a leválasztható billentyűs változat. Ebben az esetben minden fontosabb alkatrész a kijelzőbe van építve (processzor, központi memória, tárhelynek legalább egy része, akkumulátor, csatlakozók), így a kijelzőrész a billentyűzet nélkül önállóan működőképes. Előnye a szétválasztható megoldásnak, hogy tabletként használva kisebb a készülék súlya, kényelmesebben tartható, mozgatható. A címben szereplő készülék e második csoportba tartozik.

click-mini-1

A szétválasztható készülékek közös jellemzője, hogy a kijelzőbe van beépítve minden működéshez szükséges alkatrész, ezeknek értelemszerűen súlya is van, és így a laptop súlypontja összeszerelt állapotban a többi laptophoz képest magasabbra kerül, vagyis hajlamos lesz a készülék a billegésre, felborulásra. Más gyártók a billentyűzetbe ellensúlyt építenek, a Toshiba Click sorozat a billentyűzetben is akkumulátort tartalmaz, mely a laptopot is stabilabbá teszi, és az elektromos hálózattól független üzemidőt is növeli. A tervezők még arra is gondoltak, hogy akkumulátoros üzem esetén először a billentyűzetbe épített akkumulátorból használja el az energiát, hogy egy későbbi szétválasztás után a kijelző önmagában (tablet üzemmódban) minél tovább üzemelhessen saját akkumulátoráról. A Toshiba Click sorozatban vannak kisebb kijelzős és szerényebb teljesítményű készülékek, valamit nagyobb kijelzővel (de még a normál laptop mérete és súlya alatt jelentősen) és komolyabb teljesítménnyel.

 click-mini-4

A sorozat kisebb tagja a Click mini. Paraméterei alapján klasszikus 2az1-ben készülék, de látszik, hogy a tervezők igyekeztek jobbat alkotni a versenytársaknál. Súlya hajszállal 1 kg alatt, melynek kb. a fele a kijelző, a másik fele a billentyűzet.A megszokott négymagos Atom processzor biztosítja a belépő szintű készülék erejét. Egy hasonló készüléket alapszintű feladatokra szán a gyártó: internetezés, levelezés, dokumentumok kezelése, nem túl nagy felbontású filmek lejátszása, és alapszintű játék. A processzor e feladatokat tökéletesen ellátja, alacsony fogyasztása elősegíti a hosszú akkumulátoros üzemidőt.

A készülék 2 GB központi memóriát tartalmaz, mely nem is bővíthető. Első pillantásra a mai felhasználásra kevésnek tűnik, de ehhez a kis laptophoz 32 bites Windows jár, mely amúgy sem tudna sokkal több memóriát kezelni, viszont e memóriamennyiséggel fürgébben működik.

A beépített tárhely memória alapú, mint a hasonló készülékekben, de nem eMMC, hanem SSD. A gyorsabb tárhely a készülék működését is gyorsítja. Mérete nem túl nagy, viszont extra bővítési lehetőségek akadnak a készüléken: a kijelzőn egy microSD kártyahely, a billentyűzeten egy normál SD kártyahely. Ha a billentyűzet rá van csatolva a kijelzőre, akkor egyszerre két memóriakártyával is bővíthetjük a tárhelyet.

A kijelző sem hétköznapi: 8.9" képátlójú, 1920x1200 képpont felbontású, magas fényű, nagy betekintési szögű IPS technológiájú megjelenítő. A felbontás már-már túlzás, sasszeműek előnyben. Másoknak sem kell megijedni, a Windows 8.1 pont ugyanakkora elemeket jelenít meg a kijelzőn, mintha alacsonyabb felbontású lenne, csak a rajzolatuk részletgazdagabb.

Csatlakozási felületek a szokásosak. A kijelzőn: microUSB (melyen keresztül tölteni is lehet), microHDMI, hang csatlakozó, és az említett kártyaolvasó. Más gyártók készülékeihez képest a microUSB és microHDMI csatlakozó egymástól távolabb van, így kényelmesen használhatók akár egyszerre is. A billentyűzeten a már említett kártyaolvasón kívül egy normál méretű USB csatlakozó kapott helyet. Az USB csatlakozók mindegyike 2.0-s szabvány szerinti, de ez a sebesség még napjainkban is elég komoly.

A kijelző oldalán a szokásos gombokat találjuk: bekapcsológomb, hangerőszabályozó és Windows-gomb. Kamera akad kettő is, mint a jobb tableteken, a webkamera 2 millió képpont felbontású, a hátoldali felbontása 5 millió képpont. A hangrendszer is kicsit jobb az átlagosaknál, Dolby minőségűek a beépített hangszórók.

A sorozat nagyobb méretű tagja a Click 2 Pro. Súlya kb. 2 kg, melynek kb. fele a kijelző, kb. fele a billentyűzet.

click-mini-2

Tényleg megérdemli a pro(fessional) becenevet, elég komoly darab. A belépő szintű teljesítményről itt már szó sincs, ezek a készülékek erős Ultrabook-ok. Mi is az Ultrabook? Ultrabook olyan készülék lehet, mely kellően gyorsan reagál, elég sokáig működik akkumulátorról, és vékony karcsú házba van szerelve. Alapkövetelmény az erős Intel Core processzor. A Click 2 Pro sorozatba az Intel Core processzorok 4. generációs példányait építik, így a videórendszer teljesítménye is komoly lesz az Intel Graphics 4400 videókártyának köszönhetően. Egy ilyen videókártya támogatja bármilyen ma megszokott felbontású film lejátszását, és a középkategóriás játékok futtatását.

Click-2-Pro-2

Ez a laptop már 4 GB központi memóriával van szerelve, mely nem bővíthető. Kevésnek tűnhet, ha nem gondolunk rá, hogy SSD meghajtó a háttértár. Az SSD meghajtóval felszerelt laptopok rendszermemória igénye két okból kisebb: a gyors működésű SSD meghajtó gyorstárazásának nincs sok értelme a központi memóriában, így több jut a futó programoknak, valamint a memória kiterjesztése a gyors SSD meghajtón elhelyezkedő swap fájlba sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos merevlemez esetén.


Click-2-Pro-1

A háttértár SSD meghajtó. Működése gyors, a Windows tényleg másodpercek alatt reagál, kivéve, mikor szempillantás alatt. Kapacitása kicsit korlátozott egy megszokott merevlemezhez hasonlítva, de a tárolóképesség bővíthető a két kártyaolvasó segítségével, vagy külső merevlemezzel, illetve hálózatos tárhellyel.

A 13,3"-os kijelző határozza meg a laptop méretét. Egy ekkora készülék már sokkal jobban használható huzamosabb tevékenységekre, munkára, mint a Click mini 8,9"-os kijelzője. Ez a képernyő is nagy felbontású 1920x1080 képpont, szintén magas fényű, nagy betekintési szögű IPS kijelző. Szétválasztva a készüléket a kijelző egy elég komoly méretű tablet, mely nagy teljesítményt képes adni bármely alkalmazásunknak.

Click-2-Pro-3

Ez a készülék is kétkamerás rendszerű, mint a kisttestvér. A hangrendszer Harman-Kardon gyártmányú. A billentyűzet háttérvilágítást is kapott, hogy félhomályban vagy sötétben kényelmesebb legyen a használat. A billentyűzetre ennél a változatnál már nagyobb sebességű USB 3.0-s csatlakozók kerültek. Természetesen Windows 8.1 operációs rendszer is jár hozzá, 64 bites változat.

A fentiekből látszik, hogy a Toshiba Click sorozat átgondoltan tervezett, jól használható modellekre épül.

Hozzászólás