Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Tegra chipset 3D-s új korszak

Az új Nvidia Tegra chipset

Nem lankad a cég a Tegra-vonal további fejlesztését illetően, ennek köszönhető, hogy tavasszal a Tegra 2 3D, ősszel pedig már a Tegra 3 processzorok érkeznek a különböző megoldásokban, immár négy maggal.

Az elmúlt napokban egyszerre több hír is befutott az nVidia terveivel kapcsolatban, ezekből pedig kiolvashatjuk a várható fontosabb fejlemények sorrendjét. Bár a legnagyobb hangsúlyt nyilván a harmadik generáció soron következő bemutatkozása kapja, érdemes időrendi sorrendben áttekinteni az útitervet, ez pedig két nagyobb lépést, mérföldkövet vetít előre.

A cég most mutatta be a Tegra 2 3D processzorokat, amelyek értelemszerűen a háromdimenziós megjelenítést támogató eszközökben kapnak majd helyet, legyen szó táblákról, avagy mobiltelefonokról. Itt egészen pontosan két Cortex A9 magot használnak fel, amelyek legfeljebb 1,2 GHz-es órajelen futnak (ellentétben az eddig megjelent Tegra 2 chipek 1 GHz-es maximális órajelével), az első termékek pedig várhatóan még a második negyedévben, vagyis a tavasz végén felbukkannak majd.

Ilyen eszközökből nincs hiány, az év nagyon is jól indult az eredeti Tegra 2 számára, az LG például épp most rántotta le a leplet saját Optimus 2X ikermagos okostelefonjáról, amely egyelőre az Android 2.2-re támaszkodik, és a dél-koreai SK Telecom kínálatában lesz kapható, 240 dolláros áron (2 éves hűséggel), 4 hüvelykes WVGA érintőképernyővel, 8 GB-os tárolóval, microSD-csatlakozóval, valamint két kamerával.

Ami a távolabbi terveket illeti, a harmadik generáció, vagyis a Tegra 3 első példányai idén ősszel jelenhetnek meg, szintén tábla PC-kben, illetve okos- és szupertelefonokban. Itt már akár négy Cortex A9 processzormag kerülhet felhasználásra, ezek pedig 1,5 GHz-es órajelen is elfuthatnak, vagyis érzékelhető módon növekszik majd a teljesítmény - az illetékesek szerint a grafikus sebesség akár háromszorosára ugorhat az eddigiekhez képest. A T30 jelölésű változatok táblákban, míg az AP30 példányok telefonokban helyezkednek majd el, ez utóbbiak legfeljebb 1366 x 768 felbontás támogatásával.

Aki tehát sebességre vágyik a hordozható eszközöknél, annak érdemes lesz kivárnia a harmadik sorozat megérkezését, bár azt még nem tudjuk, hogy pontosan milyen termékekben, mely gyártók jóvoltából vehetjük majd kezünkbe a fejlesztést.

Sg.hu
2011. január 24

Hozzászólás