Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Samsung 850 EVO

Samsung 850 EVO

 Screen Shot 2014-12-07 at 21.26.22_678x452A Samsung tavaly, a 850 Pro sorozat bemutatásával komoly előnyre tett szert riválisaival szemben, legalábbis ami a gyártástechnológiát illeti: a vállalat elsőként alkalmazott az SSD piacon háromdimenziós lapkatokozási eljárást.

A memórialapkák egymásra rétegezésével nőtt a sebesség, nőtt a strapabíróság és ezzel egy időben csökkent az előállítási költség is, hiszen a lapkákat régebbi, kiforrottabb, olcsóbban alkalmazható gyártástechnológiával lehetett előállítani. Míg a planáris NAND Flash memóriachipeknél már 1x osztályú gyártástechnológiát alkalmaztak, addig a 3D V-NAND alapját adó lapkák 4x nm-es csíkszélességgel készülnek.

A 3D V-NAND eljárást először MLC típusú NAND Flash memóriachipekkel karöltve vetették be: az első generációs megoldás 24, a következő pedig 32 réteget tartalmazott.

A TLC NAND Flash memóriachipeket elsőként a Samsung vetette be a kliens SSD piacon, és sokáig nem is akadt senki, aki követte volna a cég példáját. A TLC NAND Flash memóriachipek a sima 840-es sorozattal mutatkoztak be, majd 9 hónappal később megérkeztek a 840 EVO modellek is, amelyek ugyancsak TLC alapokra támaszkodtak, de már fejlettebb gyártástechnológiára támaszkodó NAND Flash chipekkel és 300 MHz helyett 400 MHz-en ketyegő Samsung MEX SSD vezérlővel dolgoztak, ami a SATA 3.1-es szabvány támogatását is megkapta. Ezek mellé még fejlett szoftveres körítés is társult a RAPID móddal, ami DRAM alapú gyorsítótárral próbálta tovább turbózni az amúgy sem rossz sebességeket.

open

 A SATA 6 Gbps-os csatolófelületre kapcsolódó 850 EVO SSD meghajtók között 120 GB-os, 250 GB-os, 500 GB-os és 1000 GB-os példányok lapulnak majd, amelyek házon belül készülő Samsung vezérlőt kapnak. A 120 GB-os, 250 GB-os és 500 GB-os SSD meghajtók MGX vezérlőt rejtenek, míg az 1000 GB-os példány MEX vezérlőt kap – utóbbi a 840 EVO és a 850 PRO SSD meghajtókból már ismerős lehet. Az MGX vezérlő a pletykák szerint csak két darab, a MEX azonban három darab ARM Cortex R4-es processzormaggal gazdálkodik. Az MGX vezérlő esetében a két processzormag elegendő teljesítményt kínál, így a harmadikra nincs szükség, ami jótékonyan hat az energiahatékonyságra. Az MGX vezérlő valószínűleg alacsonyabb csíkszélességgel készül, mint elődje, a két processzormag pedig magasabb órajelet alkalmaz, ám ez egyelőre csak feltételezés – a Samsung hivatalos információkat nem adott ebben a témakörben. Az viszont biztos, hogy van a fedélzeten DevSleep támogatás, ami már a 850 Pro esetében is rendelkezésre állt.

Strapabíróság tekintetében a 120 GB-os és 250 GB-os 850 EVO SSD "csak" átlag napi 41 GB-nyi írásmennyiséget visel el, ám az 500 GB-os és 1000 GB-os modellek már napi 82 GB-nyi írással is terhelhetőek – csak úgy, mint a 850 Pro sorozat tagjai.

Hozzászólás