Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Összehajtható akkumulátor papírból?

paper-batteryÖsszehajtható akkumulátor papírból?

Az utóbbi időkben rendre-másra készülnek klf. tanulmányok, melyekkel megreformálnák a lassan elavulttá váló energiatároló technológiát. Az egyik ilyen lehetőség a papíralapú akkumulátor lenne.

A technológia egyik úttörője , aki papírból hozott létre egy olcsó, baktériumok által működtetett akkut, amely különböző apró elektronikus szerkezetek, energiával való ellátására lehet alkalmas. Choi egy önmagát energiával ellátni képes rendszert hozott létre, amelyhez nincs szükség egy külső analizáló készülékre, hanem képes magától elemezni a mintákat. Egy nikkelréteget fújt egy sima nyomtatópapírra, ez a katód, az anód pedig szénfestékkel nyomtatva kerül rá a felületre. Az így készült felületre kell aztán rácseppenteni a tápanyagokkal teli vízcseppet, amely a baktériumokat tartalmazza. Az akkumulátort gyakorlatilag a baktériumok anyagcseréje „hajtja”: a mikrobák a tápanyagokban gazdag vízből felvett anyagok feldolgozása során minimális mennyiségben energiát termelnek, amelyet az akku elraktároz. Ez a kis energia elég ahhoz, hogy a tervezett, papíralapú szenzorokat működtesse.paper-battery

A Binghamton Egyetem kutatója szerint a papír olcsó, biológiailag lebomlik, és mivel a kapillárishatás révén képes magába szívni a folyadékot, az akku feltöltéséhez, illetve a minták elemzéséhez sincs szükség egyéb felszerelésekre. Persze a pici szenzorok működtetéséhez is viszonylag nagy papírakkukra van szükség, ezek azonban biztonságosan összehajtogathatók, így nem foglalnak sok helyet, és csak akkor kell teljes méretükre kihajtani, ha ténylegesen használatba kerülnek. Tekintettel az alacsony, akkunkénti 5 centes árra előfordulhat, hogy a közeljövőben találkozhatunk vele az üzletek polcain is.

Hozzászólás