Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

NAS adattároló szerverek

nas 7Senki sem szereti kiadni a kezei közül személyes dokumentumait, filmjeit és fotóit. Bárki aki már használta a Dropboxot vagy a Google Drive-ot, az nem szívesen mond le ezekről a nagyon hasznos programokról. A NAS adattárolók erre nyújtanak nekünk még biztosabb adattárolási technológiát.

Amelyhez ráadásul nem csak pc-vel, de okostelefonnal vagy táblagéppel is hozzáférhetünk. Pontosan ezt, sőt valamivel még többet is kínálnak a hálózati tárolóegységek, angol rövidítéssel NAS-ok. Tulajdonképpen apró számítógépek melyeket kifejezetten a hálózati adattárolásra optimalizálnak, megbízható többféle módon elérhető helyet biztosítanak fájljainknak. Ezek már okostelefonról és táblagépekről is üzemeltethetőek. Az adattároláson túl az extra funkciók között szinte mindig megtalálhatók a nyomatatószervereink ill. a különböző klienseink is. Tv-re köthető médialejátszóként és médiaközpontként is. Az erősebb hardvereknek köszönhetően nem okoz problémát a HD-filmek átkódolása sem. J

Az otthoni NAS-ok piacát jelenleg két tajvani cég uralja, a Synology és a QNAP.

Ők kínálják a legtöbb extra szolgáltatást és firmware-eket a piacon. Ezeknek a beállításait kivétel nélkül a böngészőnk segítségével tudjuk kalibrálni.

HDD: egy, kettő vagy négy?

Átlagos otthoni felhasználóknak én a kétlemezes modelleket ajánlom.

Ezek viszonylag olcsók, alkalmasak RAID 1 használatára aminél a fájlokat egy időben két merevlemezen tárolják. Így ha az egyik merevlemez megsérül nem következik be adatvesztés.

A HDD sérülésről a NAS-ok e-mailben , hangüzenetben és villogással is figyelmeztetnek. A hardver hibáktól tehát megvéd minket a RAID, de sajnos a vírusoktól és a véletlen törléstől nem. L Itt csak a megfelelő biztonsági mentés segíthet nekünk.

  • A legfontosabb dolgainkat érdemes egy külső merevlemezre átmenteni, erre lehetőséget kínál a NAS, USB vagy eSATA csatlakozón keresztül.
  • Az egylemezes hálózati tárolok gyenge pontja, hogy a HDD sérülése azonnali adatvesztéssel jár.
  • A másik végletet a négylemezes változatok jelentik amivel már túllövünk a célon. Bár a RAID 5-nek köszönhetően itt akár nagyobb kapacitás is elérhető.
  • A magasabb ár, zajszint és fogyasztás miatt ritkán éri meg otthonra ilyen eszközökbe fektetni.
  •  Összességében tehát jó tárolni adatainkat NAS szervereken,
  • mivel a legfontosabb, hogy az évek során felhalmozódott értékeinket biztonságban tudjuk.

Hozzászólás