Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Mit kell tudnunk az Intel legújabb 4. generációs Haswell névre keresztelt processzoráról?

Intel-4th-GenAz Intel "tic-toc" fejlesztését követve a Haswell processzorok is 22 nm-es technológián alapulnak, mint az előző Ivy Bridge sorozat tagjai. A „tic-toc” stratégia azon alapszik, hogy kétévente egy teljesen új szerkezettel rendelkező processzort jelentet meg a cég. Az új gyártási technológiáknak köszönhetően a méretek is egyre jobban csökkennek . A kisebb méretű 10 nm-es Skymont processzorokra még előreláthatólag 2 évet kell várni. A következőkben ismerkedjünk meg közelebbről az Intel Haswell processzorokkal, és nézzük meg, hogy milyen újdonságokat kínál számunkra.

  Az Ivy Bridge és Haswell processzor is ugyanolyan méretekkel rendelkezik, de az utóbbi típus már 5-10%-kal nagyobb teljesítményre és alacsonyabb energiafogyasztásra képes.

A hordozható készülékek esetében az egyik legfontosabb szempont, az akkumulátor üzemideje. Az Ivy Bridge típusú processzorral ellátott ultrabookok több mint 5 órán keresztül képesek egy feltöltéssel üzemelni. Az előző generációhoz képest, az Intel hivatalos tesztjei alapján, a Haswell egyik legfőbb előnye a közel 50 százalékos üzemidő növekedés. De ha csak a készenléti időt nézzük, akkor a növekedés akár 20x nagyobb is lehet. A Haswell processzorba bekerült egy speciális chip is, amely az energiafelhasználást szabályozza.

A Haswell ugyanazokra az alapokra épít, mint az előző Sandy Bridge és Ivy Bridge típusok. Így megtalálható benne a Turbo Boost, Hyper-Threading technológia és az integrált grafikai mag is. Ami a teljesítményt illeti, az Intel néhány újdonsággal is szolgál. A Haswell processzornál megnövelték a bemeneti puffert. Ez a megoldás nagyobb rugalmasságot és gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé.

Különösen nagy hangsúlyt fektettek az integrált grafikus vezérlőre, aminek köszönhetően a Haswell processzor grafikus teljesítménye akár 3x nagyobb, mint elődjéé. A korábbi integrált grafikus vezérlők nem voltak alkalmasak komolyabb játékok futtatására, míg az Ivy Bridge processzoroknál alkalmazott Intel HD Graphics 4000 már lehetővé tette a régebbi játékok futtatását is. A Haswell processzor már sokkal erősebb grafikai chip -el van ellátva, és egyszerre több változatban is elérhető. Kettő helyett most már három alapvető kiépítési szintje van, támogatja a DirectX 11.1-et, Open GL 4.0-t és Open CL 1.2-t is. Megoldották a több monitor helyes kezelését, és a teljesítmény is jelentős mértékben emelkedett. A középső szintet képviselő HD Graphics 4600 gyakran 25%-kal gyorsabb a HD Graphics 4000-nél. A csúcs Iris Graphics 5200 teljesítményben még a HD Graphics 4600-ra is ráduplázhat, és saját memória segíti a munkáját.

 A legmagasabb kategóriába sorolt laptopok erősebb Iris grafikát kapnak, míg az ultrabook -ok és az olcsóbb laptopok Intel HD Graphics 4000 továbbfejlesztett változataival lesznek felszerelve.

A laptop.hu Kft. üzleteiben is megjelentek a legújabb negyedik generációs Haswell processzorokkal ellátott készülékek.

Ilyen például a Lenovo Y510-es modellje, ami szupergyors gamer gépnek számít.

Hozzászólás