Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

AMIT ÉRDEMES VÉGIGGONDOLNI ÚJ LAPTOP VÁSÁRLÁSA ELŐTT

TÖBB MEMÓRIA = GYORSABB LAPTOP?

Laptop memória Így néz ki a RAM

A sokat emlegetett RAM mozaikszó a Random Acces Memory rövidítése, és a számítógép rövidtávú memóriáját jelöli. Legnagyobb és sajnos a legtöbbet elkövetett hiba a laptop vásárlásnál, hogy a vásárló csak a memória mennyiségét nézi azon a logikai vonalon elindulva, hogy több memória egyenlő a gyorsabb számítógéppel.

Ám mindenkit el kell szomorítanunk, a memória csak egy másodlagos paraméter ami a gép sebességét befolyásolja, mivel extra számítási teljesítményt nem ad hozzá számítógépünkhöz.

Mindennapi tapasztalat üzleteinkben, hogy egy sokkal rosszabb gépet előbb megvásárolnak több memóriával azonos árban, mint egy kategóriákkal fürgébb laptopot kevesebb memóriával.

Leegyszerűsítve: egy autó legnagyobb sebességét sem az alapján ítélünk meg hogy abban hány ülés található, vagy mekkora a csomagtartója.

Ugyanis a számítógépek sebességét elsősorban a processzor, más néven CPU határozza meg, ennek a sebessége pedig a későbbiekben nem gyorsítható, fejleszteni a gép gyorsaságát elméletileg csak a CPU egységnek a cseréjével lehet, ami viszont általában nem megvalósítható vagy nagyon költséges, ezért nem is érdemes vele foglalkozni.

DDR RAM–okat  először 1996-ban vezették be. A DDR technológia megtalálható az összes videokártyában és a számítógépek memóriájában.

DDR2 – a második generációs DDR memória 2003 szeptemberében jelent meg. A DDR2 nagyobb sebességgel képes működni, mint az elődje,  kevesebb az energiaigénye és kevesebb hőt termel.

DDR3 – a harmadik generációs DDR memória 2007 júniusában jelent meg, mint a DDR2 utódja. A DDR3 órajel sebessége  1333-1600-2133 az energiafogyasztása közel 30% -kal kevesebb, mint az előző generációnak volt. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a DDR3 RAM asztali számítógépes verziója 240 pin-el van ellátva, míg a laptop verziója 203 pin-es!

DDR4 – a negyedik generációs DDR memória a DDR3 utódjaként, 2014 szeptemberében jelent meg. A DDR4 órajel sebessége 2133-2400-2666,  sokkal hatékonyabb elődjénél, mivel 1,2 V-on képes működni, ellenben a DDR3-al, ami 1,5-1,65 V tartományban működik.

A memóriák ára az előző évek növekedését követően csökkenésbe fordulhat, ennek oka, hogy a gyártók igyekeznek kiszolgálni a növekvő keresletet. A Samsung tavaly adta át Line 1 néven futó, gigászi üzemet, amely 2021-re éri el kapacitásának maximumát, a munkálatok aktuális üteme pedig ősszel zárulhat le. A dél-koreai konglomerátum ezzel párhuzamosan már egy egy másik, ugyancsak hatalmas üzemen is dolgozik.

Ezek a folyamatok  járulnak hozzá ahhoz, hogy a Gamer laptopok árai sem verdesik már az eget, annak ellenére sem, hogy ezeket gyakran 16 GB memóriával is szerelik, szemben az átlagosnak számító irodai gépekkel amelyek 4 GB RAM -mal szereltek.

 

 

Forrás: Laptop.hu

Hozzászólás