Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Milyen i7 processzorok léteznek?

Proci Így néz ki egy processzor

Laptopokba az Intel a következő processzorokat gyártja: Atom, Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, és Core i7. Ezek közül az Intel Core i7  a legkomolyabb teljesítményű. Mivel egy laptopnak fontos paramétere a súly és az akkumulátoros üzemidő is, ezért különféle fogyasztású és hőleadású processzorokat gyártanak.
A legelterjedtebb Intel Core i7-es laptop processzor az U jelű. Ezek tulajdonképpen egy megnövelt teljesítményű Intel Core i5 processzornak tekinthető. Ha összehasonlítjuk az Intel Core i5-7200U és az Intel Core i7-7500U jelű processzorokat, akkor a következő különbségeket tapasztaljuk:
- a memória gyorsítótár 3 MB az i5-ben, 4 MB az i7-ben;
- a processzor névleges frekvenciája 2,5 GHz az i5 esetén, 2,7 GHz az i7 esetén;
- ezek a processzorok képesek arra, hogy korlátozott ideig a névleges frekvencia fölé emeljék az egyik mag órajelét, ha számításigényes feladaton dolgoznak (Turbo Boost), ez max. 3,5 GHz i7 esetén, 3,1 GHz i5 esetén.
Ez a két processzor a fentieken kívül egyforma felépítésű: 2 magos, minden mag egyszerre 2 feladaton tud dolgozni, tehát a két mag összesen 4 programszálat képes végrehajtani. Mindkét processzor max. 15 W energiát fogyaszt, és ennyi hőt is ad le. Mindkettőbe Intel HD Graphics 620 videokártya van beépítve. Ha megnézünk egy ilyen laptopot, általában a kijelző méretétől függően 1,5 és 2,5 kg közé esik a súlya, és 65W-os tápegységet szoktak hozzá adni, tehát ennél több áramot semmilyen körülmények közt nem fogyaszt.
A 7500U típusjelzésben a 7-es számjegy a 7. generációt jelöli, mely pillanatnyilag a legújabb és legkorszerűbb változat. Lehet még találkozni korábbi változatokkal is: Intel Core i7-4210U, Intel Core i7-5500U, Intel Core i7-6500U. Ezek a változatok valamivel kisebb teljesítményűek.
Léteznek ennél nagyobb teljesítményű változatok is. A fő különbség az, hogy már négymagos a hétköznapi sorozatok két magjával szemben. A négy magot Q betű jelzi a processzor nevében. A piacon pillanatnyilag a legújabb példány az Intel Core i7-7700HQ. A különbségek a korábban ismertetett U jelű változathoz hasonlítva: 4 processzormag, mely 8 szálon tud egyszerre programot futtatni, a memória gyorsítótár 6MB, a beépített videokártya Intel HD Graphics 630, a névleges órajele 2,8 GHz, max. órajel egy magon 3,8 GHz, teljesítményfelvétel max. 45 W. Látszik a paraméterekből, hogy a teljesítmény többlet csak párhuzamos programvégrehajtás esetén érezhető, de ilyenkor egy U jelű processzor teljesítményének kb. kétszeresére is képes. Az erősebb integrált videokártyának gyakorlati jelentősége tulajdonképpen nincsen, mert ezeket a processzorokat kivétel nélkül gamer vagy félgamer laptopokban találjuk, ahol egy komolyabb teljesítményű dedikált, általában nVidia Geforce GTX videokártya is be van építve, ahol a grafikus teljesítmény számít, ott a rendszer úgyis a dedikált videokártyát használja. Az Intel Core i7-7700HQ processzort idén kezdték el gyártani, így még kevesebb laptopban találni ilyet, és magasabb árkategóriában. A négymagos i7-es processzorok között az Intel Core i7-6700HQ pillanatnyilag a legelterjedtebb, melynél az utód kb. 10%-al erősebb. Mutatóban előfordul még laptop régebbi Intel Core i7-4720HQ processzorral is. Egy ilyen laptop tápegysége általában 120W energiát képes szolgáltatni a nagyobb teljesítményű processzor és videokártya működtetése céljából.

A felső árkategóriában létezik egy még erősebb négymagos processzor, az Intel Core i7-6820HK. Ez már 8 MB memória gyorsítótárat tartalmaz. Az igazi extrája, melyet a K betű jelöl, hogy ez egy szorzózár nélküli processzor, ami azt jelenti hogy a katalógusban megadott frekvencia értékei szabadon növelhetők, bár ennek a hőleadás, és a működőképesség a határa. Egy laptop hűtőrendszere meglehetősen korlátozottan módosítható, és a jótállás elvesztésével is jár, tehát a lehetőség is korlátozottan használható ki. Persze a paraméterek fokozottan megjelennek az árcímkében is.

A normál és a "nagytestvér" i7-en kívül még létezik egy "kistestvér" változat is. Természetesen a kis méretű, vékony, könnyű laptopok tulajdonosai is szeretnének nagy teljesítményt. Ezekhez a laptopokhoz speciális nagyon alacsony áramfogyasztású, és ezért alacsony hőleadású processzorokat gyártanak. Ilyen az Intel Core i7-7Y75. Az U jelű Intel Core i7-7500U processzorhoz hasonlítva, a hőleadás 15 W helyett csak 4,5 W, a memória gyorsítótár mindkettőben 4 MB, az alapórajel 2,7 GHz helyett csak 1,3 GHz, viszont a maximális órajel 3,5 GHz helyett 3,6 GHz, a beépített videokártya Intel HD Graphics 620 helyett Intel HD Graphics 615. A paraméterek alapján látszik, hogy rövid időre a Turbo Boost segítségével kicsit nagyobb teljesítményre is képes az Y jelű processzor, mint az U jelű, de ez tartósan már nem igaz. Hagyományos felhasználásnál általában nincs szükség folyamatosan nagy teljesítményre, így hasonló felhasználási élményt nyújt. Az alacsony hőleadás lehetővé teszi a hűtőventilátor elhagyását, és a kisebb és könnyebb hűtőrendszer beépítését, mely vékonyabb és könnyebb laptopot eredményez. Az alacsonyabb áramfogyasztás miatt egy ilyen laptop akár 40W-os, kisebb, könnyebb tápegységet is kaphat gyárilag. Az alacsonyabb fogyasztás általában hosszabb akkumulátoros üzemidőt jelent. Ezek a készülékek mivel kis súlyúak, már sok esetben érintőkijelzővel is rendelkeznek, táblagéppé is alakíthatók, úgynevezett 2az1-ben készülékek. Ilyen processzort inkább felső kategóriás laptopba építenek. Lehet még találkozni az elődjével, az Intel Core m7-6Y75-el is, de az újabb modelleknél visszatértek az i7 jelölésre.

A felsorolásból látszik, hogy nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkeznek az Intel Core i7 jelzést kapott processzorok, érdemes jól meghatározni a felhasználást, és ennek alapján kiválasztani a megfelelő processzort és készülék formátumot. Természetesen minden gyártó ezeket a processzorokat használja, tehát az Acer, az Asus, a Dell, a HP, és a Lenovo laptopokban ezek fordulnak elő, sőt az Apple laptopokban is.

Hozzászólás