Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Mi is az a Hibrid (SSHD) meghajtó?

Az üzletekben megvásárolható laptopok nagy többsége még mindig merevlemezzel van szerelve. A HDD meghajtók kedvező áron elérhető eszközök, nagy tároló kapacitással bírnak, de lassúak, és sokat fogyasztanak. Üzleti kategóriájú készülékekben már kezd elterjedni az SSD háttértár.
Az SSD sokkal gyorsabb, és a fogyasztása is lényegesen szerényebb, de kisseb a tároló hely, és egyelőre még az ára magas. Ha a megvásárolni kívánt laptopba SSD-t szeretnénk építeni, de a HDD-re is szükségünk van, akkor ez nem minden esetben megoldható, és a költségek is megugranak. Ezért van létjogosultságuk az SSHD hibrid, meghajtóknak. A hibrid háttértár átmenetet képez a hagyományos HDD (Hard Disk Drive), és az SSD (Sollid State Drive) között.A hibrid meghajtó egyesíti a két technológia előnyeit, elérhető áron.
Az SSHD két alkotóeleme egy hagyományos 5400 percenkénti fordulatszámú merevlemez, és egy erre ráépített NAND flash memória lapkákból álló SSD. A kisméretű SSD tárhelyre, ami manapság 8GB-ot jelent, a vezérlő a rendszeresen használt fájlokat másolja át. Ilyenek például a rendszerösszetevők és gyakran indított programok kulcsfontosságú fájljai.
Fontos megjegyezni, hogy ezen flas memóriát kizárólag egyszerű olvasási gyorsítótárként kezelik a meghajtók, azaz az írási műveletek nem gyorsulnak. A nagyobb méretű adatok, mint képek, filmek, továbbra is a merevlemezen tárolódnak.
Ha egy SSHD-val szerelt készüléket vásárolunk, és otthon bekapcsolás után megdöbbenve tapasztaljuk, hogy az első indítás nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe, mint egy hagyományos HDD-vel szerelt készüléknél, nem kell mindjárt visszarohanni az üzletbe, mondván becsaptak.Tudnunk kell, hogy az SSHD-nak az optimális sebesség eléréséhez tanulási időre van szüksége.A tapasztalat az, hogy 4-5 teljes rendszerindítás után a vezérlő már tudni fogja, mely rendszerfájlokat kell a NAND flash memóriába átmásolni ahhoz, hogy látványosan felgyorsuljon az operációs rendszer indítása.A készülék indításról-indításra gyorsabb lesz, de természetesen ez a folyamat véges. Összefoglalva a fent leírtakat az SSHD lényegesen gyorsabb, mint a HDD, de nem éri el az SSD meghajtók sebességét. Árát tekintve ideális megoldást jelenthet azon felhasználóknak, akik nem akarják, vagy nem tudják

Hozzászólás