Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Matt vagy fényes kijelző?

A legtöbb esetben a fogyasztó azért voksol a fényes kijelző mellett, mert annak „szebb” a képe. Nos, hajdanán ez a kijelentés igaz is volt, ugyanis a kezdetekben csak matt kijelzővel ellátott notebookok voltak kaphatóak, melyek rossz betekintési szögekkel, illetve fakó képpel rendelkeztek. Mára azonban a fényes kijelzők előnye szinte teljes mértékben elkopott.Z500

 Antiglare (Lenovo Ideapad Z500) vs Glossy () - 1366x768 HD

Acer V3

 (felül Antiglare, alul Glossy)

  Fényes kijelzők előnye: Például egy sötét szobában, ahol nincs egyéb fényforrás a kijelzők színe telítettebb, mélyebb a fekete, világosabb a fehér és maga a kép is élesebb, mint a matton. Az alapvető különbség a felhasználásban rejlik. A matt kijelzőt a már említett mattsága miaatt kifejezetten irodai munkára illetve üzleti célra ajánljuk. A fényes kijelzőt pedig 3D-s tervezésre, fotószerkesztésre, videóvágásra, filmnézésre, egyszóval multimédiára ajánljuk.

 Lenovo IdeaPad Z500 - Antiglare (matt) vs Glossy (fényes)

 (bal oldal Antiglare, jobb oldal fényes)

  Fényes kijelzők hátránya: A kijelző fényvisszaverő jellegéből adódóan tükröződik és bizony ez a leginkább fájó pont a fényes kijelzők esetében. Nézzük csak meg, a fényes nappal a szabadban, vagy csak egy fénnyel telítettebb térben máris gondunk akad a tükröződéssel, kis túlzással szinte tükörként üzemel. A tükröződést egy bizonyos mértékig csökkenthetjük azzal, hogy a fényerőt maximumra állítjuk a készüléken, ezzel azonban máris a rendelkezésre álló üzemidőt veszélyeztetjük, hiszen ezzel akár harmad akkorára csökkenhet az akkumulátorunk üzemideje. Egyes források utalnak még egészségkárosító hatásra is, ugyanis a tükröződés miatt szemünkkel egy pontra fókuszálunk ez terheli a szemet. Előfordulhat rövid távon fejfájás tőle, hosszú távon pedig látáskárosító hatása lehet. Nem hiába javasolt irodai munkát végzőknél minden 50 perc munka után 10 perc szünet vagy egyéb nem monitoros tevékenység.

Hozzászólás