Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Korszerű AMD alapú laptop

A lenyűgözően karcsú ház és a különleges tapintású felület Acer Aspire 3 Előtérben a forma és a funkcionalitás

Az AMD a második legnagyobb processzor gyártó, az elmúlt években a laptopok világában minden újításuk meglehetősen szerény teljesítményt nyújtott. Talán most változni látszik ez a trend az AMD Ryzen mobil processzorok megjelenésével.
Az AMD Ryzen processzorok jelölése hasonlít az Intel Core i processzorokra, ebből is pont 3-as, 5-ös, és 7-es van. Ezek közül a középkategóriás változat a Ryzen 3 2200U, melyet 2018 elején jelentettek be, már vásárolhatók erre épülő laptopok.
Két fő teljesítmény fokozó van a korszerű Intel processzorokban. Az egyik a turbo frekvencia, vagyis gyorsítja a saját működését, ha szükség van rá, és nem melegszik túl tőle a rendszer. Ezt már korábban is tudták az AMD processzorok is. A másik a hyper threading, hogy egy processzor magon egyszerre két programszál fut, ez az AMD-nél a Ryzen processzorokkal jelent meg.
Intel processzorból a Core i3-8130U hasonló kategória, mint az AMD Ryzen 3 2200U. Mindkét processzor 2 magos, minden magjuk egyszerre 2 programszálat futtat, mindkettőnek a turbo frekvenciája 3400 MHz, a gyorsítótáruk egyformán 4 MB. Tesztek alapján teljes terhelésen az Intel processzor kb. 10%-al nagyobb teljesítményre képes, ha csak egy programszálon van nagyobb teljesítményigény, akkor 20% fölé nő az Intel processzor előnye.
Egy ilyen laptop az Acer Aspire A351-41-R7QH. Processzora AMD Ryzen 3 2200U. Memóriája 4 GB DDR4. SSD-vel szerelt, 128 GB tárhely. Kijelző 15,6" matt, HD felbontású. Tartalmazza a Windows 10 Home operációs rendszert.
Az Intel versenytárs pl. a Lenovo 330-15IKB 81DE01PUHV. A Lenovo Intel Core i3-8130U processzort, ugyanúgy 4GB DDR4 memóriát és 128GB SSD-t tartalmaz a kijelző viszont fullHD felbontású, ugyanúgy jár hozzá Windows 10.
Mindkét laptop integrált videokártyával van felszerelve az Acer AMD Radeon Vega 3 kártyája néhány százalékkal nagyobb 3D teljesítményre képes, mint az Intel UHD 620.
Mindkét laptop jótállása 2év, a wifi 802.11ac, 3 db USB van, tartalmaz HDMI-t, van benne bluetooth, egyikben sincs DVD író. Az Acer fekete, a Lenovo szürkéskék burkolatot kapott.

Ideális társ a mindennapokban Lenovo IdeaPad 330 15.6" Kijelzővel

Összegezve: van két laptop melynek a teljesítménye, tudása meglehetősen hasonló, lényegi különbség a kijelző felbontása, mely a Lenovo esetén kétszer annyi képpont. A Lenovo picit nagyobb teljesítményű is, bár ez nem igazán érezhető, és kissé többe is kerül.
Adott a kérdés: melyiket válasszuk? Amelyik tetszik vagy amelyikben hiszünk. Hétköznapi felhasználásra mindkettő tökéletes lehet. Ha a memóriát kevésnek érezzük, mindkettő bővíthető, ha kevés a tárhely, vásárolható hozzá külső merevlemez.

Laptop.hu

Hozzászólás