Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Intel Core M érdekességek

Intel Core M

core-m-blueProcesszorok terén már jó ideje nem a puszta, nyers erő számít elsősorban, hanem egyre nagyobb szerepet kap a fogyasztás, a hatékonyság.

A hivatalosan tavaly szeptemberben elstartolt Core M alapja a Broadwell-Y lapka, mely az Intel első, 14 nm-es csíkszélességgel készített processzora, az Ivy Bridge megjelenésekor bemutatott Tri-Gate tranzisztorgyártási technológia második generációját használja.
A Broadwell központi processzormagja a korábbi Haswell finom módosításával jött létre, ugyanúgy támogatja a Hyper-Threadinget, és kettőt vagy négyet építenek be belőle. A komoly fejlesztések – a korábbi architektúrákhoz hasonlóan – ezúttal is az IGP-t érintették, mely a Gen8 nevet kapta, polgári neve a Core M esetében HD Graphics 5300. Leglényegesebb újítása, hogy adatkezelését a CPU-magokéhoz igazították, így közös gyorsítótárat tudnak használni, ami nagymértékben meggyorsítja a CPU-GPU kommunikációt.
A Broadwell-Y két CPU-maggal és közepes kiépítésű IGP-vel 1,3 milliárd tranzisztorból épül fel és 82 mm2-es, míg a hasonlóan konfigurált Haswell 0,96 milliárd tranzisztorának 131 négyzetmilliméternyi hely kellett. Mint korábban, a vezérlőchip most is a processzorral közös tokozásba, de külön áramköri lapkára került.

Még érdekesebb, hogy a Broadwell-Y (vagyis Core M) ezzel a konfigurációval 4,5 wattos TDP fogyasztási mutatót kapott, míg a hasonló Haswellekre (vagyis Y és U végű negyedik generációs Core i-kre) a 11,5-15 watt jellemző.
A Core M processzorok alapórajele lényegesen alacsonyabb a negyedik generációs Core i modellekénél, a grafikus alrendszer is kevésbé pörög fel, illetve arra is számítani kell, hogy ha mindkét modult kihasználjuk, akkor elég alacsonyan maradnak az órajelek, és ezzel a teljesítmény is.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Core M-5Y71 és 5Y70 támogatja a vPro, Intel TSX-NI, SIPP és TXT technológiákat, az 5Y70 pedig az Anti-Theftet is.
Közvetlen elődeivel, a 15 wattos TDP osztályba tartozó, Haswell architektúrás Core i3 és Core i5 processzorokkal vetettük össze a Core M-et. A játékba bevettük a Bay Trail architektúrás Atom Z3745-öt is, melynek adatlapján 2 wattos SDP érték szerepel, ami konyhanyelven annyit jelent, hogy tabletre jellemző felhasználásnál legfeljebb 2 wattot fogyaszt. Alaposan kihajtva ez az érték megemelkedik majdnem a Core M TDP szintjére, tehát 4,5 watt környékére.

Hozzászólás