Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Intel Atom Z2000 vs. Windows 10 Creators Update

A Windows legújabb nagy frissítőcsomagja, a Windows 10 Creators Update (1703-as) már nem támogatja a néhány éve piacra dobott Intel Atom Clover Trail (vagyis Z2000 szériába tartozó) processzorra épülő eszközöket. A lassan öt éve piacra dobott processzorcsaládot az integrált grafikus egység hivatalos támogatásának megszűnése miatt nem kezeli a Windows frissítés, ugyanis a meghajtóprogram hiánya miatt anomáliák fordulhatnak elő – ez kiküszöbölendő az említett processzorokra épülő modellekre fel sem települ a frissítőcsomag.

Megoldás lehet a korábbi szoftver, az Anniversary Update megtartása, de ez csak átmenet szépségtapasz: a Redstone 1 kódnevű kiadás támogatása 18 hónappal a kikerülése után megszűnik, tehát jövő februártól nem kapja meg a biztonsági frissítéseket ez a verzió sem. A probléma többek között az Acer egyes, Atom Z2520, Z2560, Z2580, Z2760 processzorra épített 2in1 gépein is jelentkezik. Az érintett Intel központi egységekkel szállított eszközökre már nem is települ az április elején kiadott Creators Update, a Windows mindössze egy nyúlfarknyi üzenettel jelzi, hogy a rendszer nem kompatibilis az operációs rendszer legújabb verziójával. Akik a probléma felfedezése előtt tették fel a frissítést, vagy manuálisan végzik el a telepítést, azok hiányzó ikonokba és/vagy szövegbe futhatnak, rosszabb esetben pedig komolyabb megjelenítési anomáliák is előfordulhatnak.

A tajvani hardvergyártó megoldást ígér a problémára, a Microsofttal közösen dolgoznak a megoldáson – kérdés, hogy ez mikor s miként realizálódik. A kétkedésre az ad alapot, hogy a az említett Z2000-es Atomokba egy külső cég, az Imagination Technologies szállította a grafikus IP blokk szoftverét – de eme céggel az Intel együttműködése 2013-ban megszűnt.

Hozzászólás