Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Ifjabb Simonyi Károly Ifjabb Simonyi Károly 1948. szeptember 10 -én született szoftverfejlesztő. A Microsoftnál a Word és az Excel fejlesztéseit vezette. Második magyarként kétszer is járt a világűrben.

 

Ifjabb Simonyi Károly

Ifjabb Simonyi Károly 1948. szeptember 10 -én született szoftverfejlesztő. A Microsoftnál a Word és az Excel kezdeti fejlesztéseit vezette. Második magyarként kétszer is járt a világűrben.

Charles Simonyi 1948. szeptember 10-én látta meg a napvilágot Budapesten. A számítástechnikával először középiskolásként került kapcsolatba, amikor éjjeliőrként egy szovjet Ural–2 típusú elektroncsöves számítógép vezérlőtermére vigyázott. Az egyik mérnök megtanította a gép programozására, és a fiatal Károly 18 éves korában már fordítóprogramokat készített, sőt egyik programját egy állami vállalat meg is vásárolta.   Már 17 évesen Dániában kapott programozói állást. Majd a  Kalifornia Egyetemen, Berkeleyben szerzett diplomát alkalmazott matematikából, majd a Stanford Egyetemen doktorált számítástudományból. olyan nevekkel került kapcsolatba, mint Gordon E. Moore, a Moore törvény megalkotója, vagy Gróf András, az Intel későbbi főnöke és Andrew Tanenbaum a Minix operációs rendszer atyja. Aminek jelentősége abban áll hogy belőle született meg a Linux. 1972-től 1980-ig a Xeros Palo Altó-i kutatóközpontjában dolgozott, az első, WYSIWYG szövegszerkesztő, a Bravo megalkotásán. Az újítás lényege, hogy a felhasználó ugyanazt látja a dokumentum szerkesztése közben, mint ami a végeredmény lesz. számos, az informatika fejlődésében meghatározó újítás kapcsolódik a nevéhez.

1981-ben csatlakozott a pár évvel korábban megalakult Microsofthoz. A cégnél két évtizedet töltött, és itteni tevékenységével alapozta meg körülbelül egymilliárd dolláros vagyonát is. Simonyi vezető fejlesztői pozíciókat töltött be, többek közt ő állt a Microsoft Word szövegszerkesztőt és az Excel táblázatkezelőt megalkotó csoportok élén. Ez utóbbinak elődjét, a Multiplant is ő fejlesztette ki. A cégnél jelentős elméleti és gyakorlati sikereket ért el az alkalmazások hordozhatóságát megkönnyítő „virtuális gép” technológia területén is.

Forrás: [origo]
Simonyi egy űrhajó-szimulátorban

 Bár Simonyi a Microsoft egyik leginkább megbecsült fejlesztője volt, 2002-ben váratlanul elhagyja a céget és üzlettársával  megalapította az Intentional Software nevű céget. 2007. április 7-én  elindult első űrutazására. A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Simonyi 2009-ben újra befizetett egy űrutazásra, s mind a két út alatt kapcsolatba lépett magyar diákokkal is.

Laptop.hu

Hozzászólás