Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Hogyan tegyük biztonságossá Laptopunkat?

Manapság a laptopok már nem annyira drágák mint korábban voltak, de valószínűleg senki nem vágyik arra, hogy ellopják készülékét, mint ahogyan az évente több százezer esetben meg is történik.

Természetesen nem csak a laptopot mint fizikai eszközt félti az ember, hanem a rajta tárolt adatai is védelemre szorulnak.

A következőkben hét egyszerű tippet fogunk leírni, amely abban segít, hogy hogyan védhetjük laptopunkat illetve az azon lévő adatainkat.

Telepítsen Anti-tolvaj (Anti-Theft) szoftvereket!

Az Anti-Theft programok több szoftvercég (McAfee, Symantec vagy a Kaspersky) kínálatásban is megtalálhatóak.

Ezek közül letölthet akár ingyenes, vagy fizetős verziókat is (google keresőben: free anti-theft software).

Ezek a szoftverek úgy működnek, hogy a laptop fizikai helyzetét jegyzik IP-cím alapján WIFI vagy GPS kapcsolaton keresztül. A legtöbb program távoli letiltás, vagy adattörlés funkciót is nyújt. Egyes szoftverek még webkamerával készült pillanatképeket is készítenek a gépünket illetéktelenül használó személyről, amelyet egy előre megadott e-mail címre továbbítanak. Azonban ahhoz, hogy ezen szolgáltatások működjenek, laptopunknak internetkapcsolatra van szüksége, amenyiben a tolvaj nem kapcsolódik az internetre, úgy nem valószínű, hogy a készülék előkerül.

Védje laptopját fizikai lopásgátló eszközökkel!

A Kensington lakat az egyik legismertebb eszköz laptopunk védelmére, amely egy műanyag borítású, sodronyozott drótkötél segítségével láncolja hozzá a készüléket egy tetszőlegesen választott fix ponthoz. A Kensington lakat egy a laptopon található, speciálisan erre a célra kialakított nyílásba csatlakoztatható. Bár a Kensington lakat az eredeti gyártó után lett elnevezve, de manapság már más cégek kínálatában is megtalálhatóak hasonló eszközök.
Azonba ne feledkezzünk meg arról, hogy teljes biztonságot ezek az eszközök sem nyújtanak, mivel a laptop házának fizikális károsításával a zár eltávolítható.

 Védje jelszavait!

Időről időre halljuk, hogy fontos adatainkat, levelezésünket és egyéb fájljainkat érdemes jelszóval védeni a kíváncsi szemek elől, ám arról már kevesebb szó esik, hogy jelszavaink kezelése is megfelelő körültekintést igényel. Jelszavaink védeleme legalább annyira fontos mint személyes fájljainké.
Amennyiben nem szeretnénk vagy nem tudunk több különböző jelszót megjegyezni, használjunk valamilyen jelszó menedzselő szolgáltatást. Ilyen például a LastPass amellyel egyetlen jelszóval védhetjük az összes eddig használt jelszavunkat, amelyek megjegyzése sem szükséges.
Kerüljük a hétköznapi, egyszerű, mások által könnyedén kitalálható jelszavakat, mint pl. 1234, keresztnevünk, születési dátumunk stb stb...

 Tároljuk fontosabb adatainkat a laptopon kívül.

Amennyiben céges laptopot használ, nagy valószínűséggel a cég előírása szerint az adatok és a szoftverek nagy részét egy külső adattárolón (céges fájlszerver) helyezték el, így azokat távolétében bárhol és bármikor elérheti internet kapcsolaton keresztül.
A fontos személyes adataink külső adattárolására akár egy másik számítógép, vagy valamilyen felhő alapú fájltároló szolgáltatás is megfelelő lehet. Legismertebb felhő szolgáltatások: Google Drive, Microsoft Skydrive, Dropbox...
Azonban bármilyen, ilyen jelegű szolgáltatás használata esetén sem szabad megfeledkeznünk a jelszavaink  védelméről.

Használjon antivírus szoftvert!

Sajnálatos tény, hogy az interneten és a felhasználók eszközein (pc-k, okostelefonok) a számítógépes vírusok száma és fajtája napról, napra növekszik. A múlt hónapban, egy a Kaspersky által közzétett adat alapján kb. napi 200.000 új rosszindulatú kódot tartalmazó szoftvert fedeztek fel az előző évi 125.000-el szemben.
Az antivírus szoftverek használata manapság elengedhetetlen, nem csak a laptopunkon lévő adataink védelme érdekében, hanem az interneten elérhető különböző banki szolgáltatások, netes vásárlások biztonságos használhatához is. Bár Windows 7-től már az operációs rendszerek részét képezi a beépített Defender program, ennek ellenére ajánlott egy második antivírus szoftver telepítése.

A laptopon tárolt adataink (egy részének) titkosítása.

Jellemzően a céges laptopok valamilyen Enterprise verziójú Windows operációs rendszerrel vannak telepítve, ez gyárilag tartalmazza a Bitlocker szolgáltatást, amely a merevlemezünkre mentett adataink titkosítását teszi lehetővé. A legtöbb általános felhasználásra szánt Windows operációs rendszer viszont nem tartalmazza ezt a funkciót, kivétel a Windows 7 Ultimate vagy a Windows 8 Professional kiadása.
Amennyiben olyan Operációs rendszert használunk amely nem tartalmaza a Bitlocker szlgáltatást, akkor sem maradunk titkosító szolgáltatás nélkül, hiszen lehetőség van ingyenes meghajtó titkosító szoftverek használatára is. Az egyk ilyen ingyenes alternatíva a TrueCrypt nevű program, amely OSX rendszerekhez is elérhető.

A teljes rendszer titkosítással azonban óvatosan kell eljárnunk, mivel bár jól hangzik, lehetnek hátrányai is. Abban az esetben ugyanis, amíg használjuk gépünket a file-jaink nincsenek titkosítva, csak miután kikapcsoltuk a rendszert.

A másik hátránya a merevlemez teljes titkosításnak, hogy esetlegesen a kód beírását valaki szemmel követte így megszerezve jelszavunkat, minden adatunkhoz hozzáférhetnek.

Használjon minél biztonságosabb WIFI hálózatot.

Ha a biztonságról beszélünk fontos megjegyezzük, hogy a biztonságos WIFI hálózatok között is vannak különbségek. Mielőtt bármilyen vezeték nélküli hálózatra csatlakozik érdmes megbizonyosodni arról, hogy milyen szintű titkosítást használ az adott hálózat. A Legbiztonságosabb a WPA2 titkosítás, ezt követi a WPA majd a WEP. (A titkosítás nélküli, ugynevezett ingyenes hálózatok a legkevésbé védettek általában).
Ahol lehetőség van rá, ott természetesen a legbiztonságosabb meglodás a saját 3G/4G hálozatot használni. Mindezeken felül használhatunk még egyedi „pajzsokat” is, mellyek tovább növelik védettségünket a hálózaton belül. Ilyen lehetőség a HotSpot Shield, vagy a HotSpot VPN.

Köszönjük, hogy végigolvasta jótanácsainkat.

További biztonságos böngészést kívánunk.
Laptop.hu Kft.

Hozzászólás