Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Használjak-e felhőt avagy a kötelező rossz?

Használjak-e felhőt avagy a kötelező rossz?

Inside IT: Technology for Tomorrow's CloudMi a címben szereplő felhő? Egy számítógépes "távoli" tárhely, mely mindenhonnan "látszik", vagyis interneten keresztül érhetjük el, bármilyen eszközről, mely képes az elérésre, és az internetre kapcsolódik. Egyszerűbben: minden, ami az internet része, az a címbeli felhőnek tekinthető, kivéve talán az eszközünk, melyről az internetet érjük el, ha az kellő önvédelemmel rendelkezik.

Használunk felhőt? Hááát... Van olyan internet használó, aki egyszerűen csak internet oldalakat olvas, és az internet felé nem küld semmit? Akkor ő nem, vagyis csak passzívan.


 

Hogyan jelenik meg a felhő?

  • A klasszikus megjelenés a tárhely, ahol fájlok vannak, feltöltöm, ha szükségem van rá, akkor letöltöm.
  • Egy internetes oldal is hasonló lehet, fizikailag ugyanaz, mint az előző, de megjelenése mennyivel csinosabb...
  • Felhasználói tevékenységünk mások internetes oldalain:
  • hozzászólásaink írásokhoz, beszélgetésekhez (fórumok)
  • felhasználói profiljaink, pl. közösségi oldalakra töltött információk
  • Internetes levelezésünk
  • Tekinthetjük úgy, hogy mindenki használja már a "felhőt", kérdés, hogy ez már tudatosult-e benne.

 

Szerepel a címben a "rossz", ez ebben az esetben mi? Két dolgot várunk el: mi mindig rendelkezhessünk az általunk ott tárolt információkkal, és mások csak az általunk megszabott módokon érhessék el. A "rossz" meg arról szól, hogy ez nem biztos, hogy így van.

Ha nem érjük el a felhőt, akkor a tárolt információinkat sem. Ez a legtöbb ember számára csak annyit jelent, hogy már megint nincs wifi vagy mobil internet térerő, de garantálja bárki is, hogy lesz holnap internet, vagy eszközeink számára elektromos áram?

A felhő részeit (az internetet) különféle szervezetek működtetik. Ők velünk szerződéseket kötnek, mely értelmében fizetünk vagy nem, de az biztos, hogy nem vállalják, hogy 100%-osan működni fog minden. Vagyis az információink jó eséllyel meglesznek, ha mégsem, akkor nem vállalnak felelőséget. Gyakorlatilag ez inkább a jogi oldala a történetnek, az interneten szolgáltatóként tevékenykedő szervezeteknek nagyon komoly eszközparkjuk van, a véletlen információvesztés szinte kizárható.

Felho_technologia_2

Lehet saját felhőnk is: megoszthatunk tárhelyet/információt az internet felé saját gépünkről is. Itt az üzemeltetés a mi felelőségünk, ha valami meghibásodik, akkor veszhet tartalom/információ. Tegye mindenki a szívére a kezét, és mondja el, hány példányban tárolja a tényleg fontos dolgait! Egy? Biztosan elég? Menteni, menteni, menteni...

Mi lehet még "rossz"? Ha mások olyasmihez jutnak hozzá, amihez nem szeretnénk. Ha egy tárhelyre fájlt töltünk fel, nem feltétlenül szeretnénk, hogy bárki láthassa, lemásolhassa. Ha hozzászólunk egy internetes fórumhoz, lehet, hogy másnap már meg nem történtté tennénk, de nem biztos, hogy lehet. A közösségi oldalakon közzétett jópofaságok is káros képet festhetnek rólunk idegenek előtt. A leveleink pedig kifejezetten a privát szféránk. Mégis az internet őrzi őket, míg le nem töltjük őket a saját gépünkre. Látott valaki filmet, melyben egy fiatalember két kattintással bejut egy védett rendszerbe, és ott saját érdekei szerint tevékenykedik? Ez bárkinek az információival megtörténhet. Sőt! Észre sem fogjuk venni, hogy megtörtént... A közösségi oldalakon bárki számára nyitott könyvvé tesszük életünket, de ismerőseink is megoszthatnak rólunk nem kívánatos információkat. Régen mennyit szenvedtek a titkosszolgálatok, hogy figyeljék emberek mozgását, és járulékos információkat gyűjtsenek. Most meg felmennek az internetre és elemeznek. Persze törölhetünk is, de lehet, hogy valahol van mentés tudtunkon kívül. Amit mi keresünk, azt általában mások sikeresen törölték, amit mi akarunk törölni, az itt vagy ott megmarad, és ügyes emberek látják. A maximális biztonság az internet elkerülése, de ez nem igazán megvalósítható. Fizetős szolgáltatások általában garantálják a privát szféránkat, de a biztonság nem 100%-os. Van valakinek Google fiókja? Milyen jó dolog, van ott egy helyen minden, levelezés, fényképtár, tárhely, dokumentum kezelő akalmazások. Olvasta valaki, hogy milyen adatkezelési feltételei vannak a Google-nak? Alapvetően mindent olvashatnak, amit ott valaha tárolunk. Nesze neked privát szféra...

Felho_technologia_3

Az előbbiek alapján látható, hogy milyen negatívumai lehetnek a felhő használatának vagyis az internetes információ tárolásának. A felhő alapvetően egy jó dolog, de körültekintően kell használni. Vannak előnyei, kényelmes a használata (ha az adott helyen van rá mód), de egy életet is tönkretehet.

Hozzászólás