Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Firefox OS bemutató:

fxosphoneFirefox OS bemutató

A Firefox OS-sel a közelmúltban már többször találkozhattunk Magyarországon a mobilkommunikációs szektorban.

Az OS története 2011 nyarán kezdődött. Dr. Andreas Gal, a Mozilla Corporation kutatási igazgatója jelentette be egy levelezőlistán mely a Boot to Gecko nevet viseli a mozilla.dev.platformon.  firefox.osx299 A Firefox ugyanabban a szellemiségben készül, amiben a kaliforniai Mozilla Alapítvány többi terméke, pl a Firefox böngésző és a Thunderbird levelezőprogram is, a cél a választás és a fejlesztés lehetőségének nyitva tartása a szabad fejlesztők számára.

Az OS esetében szó sincs ilyesmiről, mert a Mozilla nagyon alacsony követelményeket állított, a rendszer nagyon alacsony hardveres felületen is működőképes.

Érdekesség még, hogy RAM méretben nincs megkötés, mert pl az Alcatel készüléke 256 MB kapacitású, és a Geeksphone-ok ennek duplájával vannak felszerelve. Maga az OS, Androidhoz hasonlóan egy monolitikus Linux kernelre épül, a rendszer( ahogy az összes Mozilla is ) nyílt forráskódú, így az OS-t alkotó kódsorok szabadon letölthetők és mizonyos határok között szabadon módosíthatóak.7980043535_c6a39de9c8_o

Felépítés szempontjából legalul a Gonk található, mely a kernelt és a HAL-t tartalmazza, felette a Gecko terül el, mely többek között az alkalmazások futtatási környezetét foglalja magában. Legfelül helyezkedik el a Gaia, mely a felhasználói felület megjelenítésért és az egyéb rajzolási műveletekért felel.

A Firefox alkalmazások nyílt webes technológiákra épülnek, mint például a JavaScript, a HTML vagy a CSS.A kinézetet tekintve, viszonylag rendben van, a flat ikonok, a pasztellszínek és a visszafogott animációk egy diszkrét UI képét mutatják.Böngészni értelemszerűen a Firefox böngészővel lehet, ami szintén csak alap funkciókkal működik, a hatékonyabb munka érdekében. Egy időben több oldalt is jól tud kezelni. Jól kezeli a kedvenceket, illetve a kétujjas nagyítás is szépen működik az eszközön.

Navigáció terén a térképszoftvere is egészen jó, köszönhetően a natív HERE Maps alkalmazásnak.

A finnek térképszoftvere remek funkciókat kínál, és útvonalat is tervezhetünk az eszközökkel.

Hozzászólás