Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Erős jelszavak fontossága, felépítése

Erős jelszavak fontossága, felépítése - legyen jó jelszavunk!

password-ftr

Jelszavak... Számítógép használatunk során sok helyen különféle programok és szolgáltatások azt követelik tőlünk, hogy adjuk meg a jelszót. Minek? Mert így tudjuk megmondani, hogy tényleg ki ül a gép előtt. Ott van az internet. Többféle eszközről elérhetjük, sok helyről csatlakozhatunk. Tudnia kell egyes szolgáltatásoknak, hogy tényleg a jogosult használja-e. Egy becsületes világban a legközelebbi fához/falhoz támasztjuk a kerékpárt, az ott szépen megvár minket, mert senki nem nyúl hozzá, mert nem az övé. De egy olyan világban, ahol akár egy ember megszegi a becsület szabályait, ott már kénytelenek vagyunk védekezni, hogy ne mi legyünk a károsultak, jön a lakat, melyhez hisszük, hogy csak nekünk van kulcsunk, aztán más vagy ki tudja nyitni, vagy nem... Világunkban nem kevesen vannak, akik letértek a becsület útjáról, és az interneten keresztül egy másik kontinensről is megpróbálhatnak hozzáférni a személyes számítógépes fiókjainkhoz. Ugye, senki sem szeretné, hogy az internetes bankjából más elutalja a pénzt? Ezért fontosak a jelszavak.

Jelszó a bankkártya vagy mobiltelefon sim kártya pin kódja is. Csak 4 számjegy, ha megadjuk működik, ha nem helyesen írjuk, akkor nem működik. Csak 10000 variáció. Rövid, emberileg megjegyezhető, bár tucatnyi bankkártyánál már gondot jelenthet mindet tudni. Fel is lehet írni, de az kb. olyan, mint távozásunk után a lábtörlő alá rejteni az ajtó kulcsát.

Számítógépen már jóval hosszabb jelszavakat is használhatunk. Sőt sok helyen kell is, mert a rendszer megköveteli a minimális hosszát, valamint miféle jeleket kell tartalmaznia. Sőt egyes helyeken időnként még jelszócserét is kérnek tőlünk. Minek ez a nagy felhajtás? Mert vannak emberek, akik vissza szeretnének élni az azonosítási módszerrel, és nevünkben tevékenykedni. A visszaélés eredménye számunkra anyagi és erkölcsi kár lehet.

Mitől lesz jó egy jelszó? Onnan, hogy illetéktelenként nehéz hozzájutni.

Hogyan lehet megtudni mások jelszavát? A legegyszerűbb, ha megkérdezzük. Persze nem feltétlenül nyíltan, hanem kicsit kerülőúton, de az eredmény a lényeg. Vagyis ne áruljuk el senkinek sem a jelszavainkat. Soha. Amit ketten is tudnak, az nem titok, amit hárman is tudnak az már pletyka... Ha ugyanazt a jelszót használjuk több helyen is, és valamelyik helyen megszerzik, akkor minden fiókunkba be tudnak lépni. Vagyis lehetőleg mindenhol más jelszót kell használni, ha ez némi kényelmetlenséget is jelent. Az emberek szeretnek olyan jelszavakat használni, melyet amúgy sem kell megjegyezni: szülő, gyerek, szerelem, kutya, macska, stb. neve. Ha valaki ismer minket, jó eséllyel próbálkozhat, ha ilyen jelszavakat választunk, tehát kerülendő. Ilyen a fiók azonosítója is, nagyon sok ember ezt használja jelszónak. Okos emberek gépesítették a jelszavak megszerzését, szótárakat készítettek, melyek jelszavakat tartalmaznak és végig is próbálgatják.

Milyen az ideális jelszó? Látott már valaki automatikusan generált jelszót? Hát olyan..., kis és nagybetűk valamint számok vegyesen, minél hosszabban. A hátránya az, hogy nehéz megjegyezni.

Hogyan generálhatunk ilyet?

password_580-100022344-large

  1. Egymásután írunk több szót. Kedvenc mondat, versrészlet. Minél hosszabb, annál jobb. Persze nem árt hozzá egy képzett gépíró, mert minden alkalommal bepötyögni...
  2. A mondat szavainak kezdőbetűit írjuk a jelszóba. Így lehetnek kis- és nagybetűk is benne.
  3. Nyelvünk tele van ékezetes betűkkel, a jelszótörő programok jó eséllyel még nem is hallottak róluk, tehát használjuk!
  4. Írhatunk egyedi formában is értelmes szavakat: számokat írunk a szó közepébe, egyes betűket lecserélhetünk számjegyekre vagy írásjelekre.
  5. Írhatunk visszafelé szavakat.
  6. Ne használjunk azonos jelek sorozatát.
  7. Ne használjunk billentyűzeten egymás mellé eső jeleket.
  8. Esetleg beszerezhetünk egy jelszótörő szótárat, és ellenőrizhetjük, hogy a választott jelszó megtalálható-e benne.

Vannak olyan programok, vírusok, melyek abilletyűzet leütéseket gyűjtik, és küldik el megbízóik felé. A begépelt jelszó bármilyen biztonságos, azonnal áldozatul eshet. Megoldás lehet a jelszókezelő program, mely egy központi jelszó megadása után, automatikusan adja a jelszót a programnak, szolgáltatásnak. A jelszókezelő program a jelszavak megjegyzésének problémáját is megoldja. Nem jelszavazott internet böngészőben elmentett jelszavakhoz azonnal hozzájut bárki, aki a gépünket használja. Célszerű erre is figyelni. Nyilvános helyen, pl. internet kávézó, beírva jelszavunkat is valós e veszély, érdemes utána biztonságos helyre érve megváltoztatni.

Az alkalmazott eszközeinknél is érdemes figyelni a lehető legerősebb titkosításra, mert pl. egy gyengén titkosított wifi-router forgalmát lehallgatva is meg lehet szerezni a szuper biztos-titkos jelszavainkat.

Jelszavak gépelése helyett kitaláltak alternatív megoldásokat is.

  1. Ujjlenyomat. Mindig kéznél van, és teljesen egyedi. A laptopok egy részébe be is van építve az ujjlenyomat olvasó. Nemcsak a jelszó hanem a felhasználónév is megadható. Állítólag fotós technikával hamisítható.
  2. Arcfelismerés. Majdnem minden laptopban van webkamera. Aki a laptopot használni akarja, az előtte ül, pont látja is a kamera. Fényképpel persze lehet kísérletezni a rendszerbe bejutással, de ezt is igyekeznek kiküszöbölni. Napszemüveg viselése vagy hajviselet megváltoztatása persze megtévesztheti a rendszert, és a gazdit sem engedi be. Mellékszolgáltatás, hogy a belépést megkísérlők arcképcsarnoka is megtekinthető.
Hozzászólás