Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Az eBayt 1995 szeptember 3-án alapították de vajon, hogy kezdődött a történet?

Az eBayt 1995 szeptember 3-án alapították a kaliforniai San Joséban. Pierre Omidyar alapító és Meg Whitman vezérigazgató elnök.

Az eBayt 1995 szeptember 3-án alapították a kaliforniai San Joséban. Pierre Omidyar alapító és Meg Whitman vezérigazgató elnök. A cégnek több mind 14,100 dolgozója van, a tőzsdén is jegyzik. Éves árbevétele több mint 10 millió dollár.

ebay0903Bár sokan úgy hiszik, hogy az eBayt a Pez cukorkák műanyag adagolóinak cserélésére hozták létre, valójában az ismert aukciós weboldal ezt a legendát már többször is cáfolta,

A legendák szerint az internetes vásárlás első példája egy utazási irodához köthető. Anglia különböző pontjairól, 66 utazási ügynököt kötött össze egy felület 1981-ben. Ennek a felületnek köszönhetően az ügynökök letölthették a cég legújabb ajánlatait és utakat tudtak foglalni ügyfeleik számára. Az internetes vásárlás történetében az 1995-ös év emelhető ki igazán. Ekkor kezdte meg hódító útját az eBay.

Pez cukorkák helyett a sztori valahogy így kezdődött. 1995. szeptember 3-án az AuctionWeb nevű oldalon az akkor 28 éves Pierre Omidyar, az eBay alapítója eladásra kínált egy nem működő lézermutatót. Néhány nap múlva megérkezett az eszközre az első ajánlat, amely 14,83 dollár volt. A férfi meglepődött és megkérdezte a licitálótól, hogy tisztában van-e azzal, hogy egy hibás hardverért kínált ennyi pénzt. A felhasználó azonban azt válaszolta, hogy semmi probléma nincs, ugyanis kifejezetten a hibás lézermutatókat gyűjti. Ez volt az első üzlet.

A fejlődést mutatja, hogy míg 1996-ban 250 ezer aukció történt az oldalon, 1997 januárjában már 2 millió. A sikeres növekedésnek köszönhetően az alapító, Pierre Omidyar otthagyta munkahelyét, hogy minden idejét a cég és a platform fejlesztésére fordítsa.

Az aukciós oldal azért lett sikeres, mert mindenféle furcsaságot el lehetett adni ezen keresztül. A rendszer automatikusan működött, és az összes vásárlásnál levont egy minimális összeget.  Számos nagy nemzetközi cég az eBay felületét kezdte el használni értékesítéseihez, például az amerikai IBM, is.

A vállalatot 2002-ben tőzsdére vitték, 18 dolláros áron akkora volt a kereslet a cég részvényei iránt, hogy a kereskedés első napján a háromszorosát, 53,5 amerikai dollárt értek a frissen kibocsátott értékpapírok. A cégnek több mind 14,100 dolgozója van, a tőzsdén is jegyzik. Éves árbevétele több mint 10 millió dollár.


Laptop.hu

Hozzászólás