Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Az áramkörök összetettsége 18 hónaponként megduplázódik. A megfigyelés Gordon E. Moore, 1965 április 19-én publikálta.

Az integrált áramkörök összetettsége 18 hónaponként megduplázódik. A megfigyelés Gordon E. Moore, 1965 április 19-én publikálta.

integrated microchip integrated microchip

Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik. A megfigyelés Gordon E. Moore, 1965 április 19.-én publikálta, Moore valószínűleg hallott Douglas Engelbart hasonló megfigyeléséről 1960-ban. Engelbart, a mechanikus számítógépes egér egyik feltalálója úgy gondolta, hogy az integrált áramkörök folyamatos fejlődése elérhetővé fogja majd egyszer tenni az interaktív számítástechnikát.

mooreyoung Moore

Gordon E. Moore, az Intel  alapítója a következőt írta  A legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként  a kétszeresére nőtt… Rövidtávon ez az ütem várhatóan nem fog jelentősen változni, esetleg valamelyest növekszik. moore0

Az eredetileg csupán az elkövetkező évtizedre koncentráló, majd általánosítva Moore-törvényként ismertté váló előrejelzést később módosítani kellett, mert a valóságban 18-24 havonta duplázódik meg az egy lapkára integrált tranzisztorok száma, ám ezt az ütemet meglepő módon azóta is tartja a félvezetőipar. Előrejelzése azóta is sokféleképpen meghatározza az infokommunikációs technológiák fejlődését, sőt, néha úgy érezzük, hogy magát a fejlődést is.

Az okostelefonoktól a laptopokig, minden technológia a Moore-törvény közvetlen megvalósulása. A mesterségesintelligencia-kutatás szintén a törvényre vezethető vissza, általa vált lehetővé, hogy a gépitanulás-technikák egyre növekvő mennyiségű adatot kezelve képesek kérdéseket megválaszolni.

A félvezetőipar aranyszabályává vált Moore-törvény ma még jól használható a chipek fejlődésének megjövendölésére, de hamarosan elkerülhetetlenül érvényét veszti. „Egy-másfél évtized múlva alapvető korlátokba ütközünk majd A félvezetőipar olyan hatékonyan zsugorította az áramkörök alkotóelemeit az elmúlt negyven évben, hogy ma már nagyon szűk a mozgástér". – mondta a szabályt lefektető Gordon Moore is még 2007 ben.

Az árak évente kb. 13 százalékkal emelkednek, a csúcsminőségű chipek egyre drágábbak a chipeket tervező vállalatok száma 3-ra csökkent. 2002-ben 25-en, 2010-ben 10-en voltak.

A  törvény lassan érvénytelenné válhat nem a technikai korlátok miatt, inkább eljutottunk addig a pontig, amikor a piac gazdaságosabb megoldásként moduláris megközelítést fogad el ahelyett, hogy még több tranzisztort zsúfolnánk az egyre telítettebb és kisebb térbe.

Laptop.hu

Hozzászólás