Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

Apple iPhone X

iPhone X 0A jó ideje csak iPhone 8-ként emlegetett, de végül iPhone X-nek keresztelt -s meglehetősen túlhype-olt- készülékről végre hivatalosan is lehullt a lepel. A 10 évre piacra dobott iPhone-ok szerelmesei valami káprázatos jubileumi modellre számítottak, s ezt a várakozást az Apple a januárban indított szivárogtatási – promóciózási trükkjeivel szépen fent is tartotta, bizonyítottan profik a marketingben.

Az új modell száraz technikai paraméterei az alábbiak: az új státusz szimbólum fizikai mérete 143,6 x 70,9 x 7,7 milliméter, ez megfelel a 4,7”-os iPhone 7-es méreteinek. A tömege 174 gramm. Porálló, cseppálló, vízlepergető (IP 67), de nem vízálló a telefon! - tehát a beázás automatikus garancia vesztést jelent. Színválaszték nincs, asztroszürke vagy ezüst lehet a kis kedvencünk.

A készülék processzora a hat magos Apple A11-es Bionic lapka (4 energiatakarékos és 2 nagy számítási igényre optimalizált fizikai mag, 4+ milliárd tranzisztor, 10 nanométeres technológia) , ezt 3 GB-nyi rendszermemória egészíti ki. Az új chip elvileg 30%-kal fogyaszt kevesebbet, mint az előd A10-es Fusion és 25-70%-kal nagyobb teljesítményt ígér – ez mindenképpen jó hír, hisz azt jelenti, hogy nem lesz kötelező kiegészítő egy power-bank is a telefon mellé. Ha a számokat nézzük, két órával tudhat többet az új modell az iPhone7-eshez képest.

iPhone X 2

A kijelző igazán meggyőző, új generációs OLED retina kijelző került a készülékbe, Super Retina Display néven. Az edge-to-edge kijelző 83%-os kijelző / ház aránnyal bír, fizikai mérete 5,8”; felbontása 2.436 x 1.125 pixel; ez 458 ppi-t jelent – ez az eddigi legnagyobb érték, melyet iPhone telefonban tapasztalhattunk. Az OLED technológiának hála a kontraszt arány egy az egymillióhoz lesz, ez egészen impresszív értéknek számít. Állítólag az Apple kiküszöbölt jó néhány OLED kijelző betegséget is, a tökéletes felhasználói élményért – meglátjuk :) Természetesen az új kijelző megkapott mindent, amit a cupcertino-iak nyújtani tudtak eme területen: TrueTone, HDR és persze a Dolby Vision is megvan a kötelezőekből.

Ahogy jó ideje sejteni lehetett, az Apple végül feladta a Touch ID megoldást, helyette kihozták a Face ID-t, ami gyakorlatilag arcfelismerésen alapuló biometrikus azonosítást jelent. A Home gomb eltűnt, mindent az arcunkkal intézhetünk, ez sokak számára aggasztó lehet – a tesztek alapján feleslegesen aggódnak. Ezért többek között egy előlapi DOT projektor felel, amely 30.000 pontot vetít az arcunkra, melyek alapján egy matematikai modell születik az arcberendezésünkről. Az adatcsomagot megkapja az A11 Bionic neural engine segédprocesszor, mely bő 600 millió műveletes sebességével feldolgozza azt s voilà, hozzáférünk a telefonunkhoz. Ezt utána már nem tudjuk becsapni sem fényképpel, sem sminkkel, sem kiegészítőkkel, sőt masszív másnapossággal sem. Hivatalosan 1:1.000.000-hoz az esélye, hogy bárki is hozzá férjen telefonunk tartalmához, leszámítva persze a különböző hárombetűs szerveket...

iPhone X 1

Az elő- és hátlapi kamerák szintén a legjobbak, amik eddig iPhone-ba kerültek, ez a hátlapon vertikálisan elhelyezett, kétlencsés megoldást jelent, 12 Mpixeles felbontással; az egyik lencse f/1,8, míg a másik f/2,4 fényrekesz értékű; mindkettő optikai képstabilizátorral kiegészített. Optikai és 10x digitélis zoomot is kapunk a hattagú kivitelnek hála. Az előlapi kamera a Face ID miatt 7 Mpixeles lett (f/2,2), TrueDepth technológiával felokosított, Retina Flash vakuval kiegészített.

Természetesen megkapjuk a QI vezeték nélküli töltés, mely szintén egyedi Apple, tehát a többi gyártótól eltérő megoldást használ. Cserébe a gyártó belengette a hírt, hogy az AirPower vezeték nélküli töltő iPhone, Apple Watch és AirPods kompatibilis lesz – csak gyári, vezeték nélküli töltésre alkalmas tokot kell venned mindösszesen. A tervek szerint jövőre kerül majd a boltok polcaira.

S mivel minden a matekon múlik, nézzük a számokat: a 64 GB-os modell induló ára 379.990 Ft, a 256 GB-os modell 436.990 Ft lesz. Az új iPhone# október 27-étől lesz rendelhető az Egyesült Államokban, az első körös kiszállítást pedig csak november 3-án kezdik meg; a magyar piacról nincsen érdemi információ.

Hozzászólás