Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

AMIT ÉRDEMES VÉGIGGONDOLNI ÚJ LAPTOP VÁSÁRLÁSA ELŐTT:A KIJELZŐ

 ITT A MÉRET A LÉNYEG: A KIJELZŐ

Régebben egyszerűbb dolga volt a vásárlónak, mert kizárólag matt kijelzős készüléket lehetett kapni. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már egy laptop lehet fényes vagy matt kijelzős.

Fényes vagy matt kijelző? A különbség nagyon szembetűnő.

A fényes kijelzőt a szebb és élet-telibb színekért tervezték. A felhasználók úgy gondolják, hogy a matt kijelző látszik a szabadban, a fényes meg nem.

 

 fényes vagy matt kijelző fényes vagy matt kijelző

Ez az állítás tulajdonképpen igaz, érdemes figyelembe venni. A fényes kijelző mellékhatása, hogy csillog és tükröződik. Ha a felhasználó mögött van fény, akár szórt fény is, az egy fényes kijelzőn látszik. Megjelenik egy másodlagos kép a kijelzőn. A laptop előtt ülő felhasználó is tükröződhet: "fényes kijelző az, melyben magamat látom".

A működő Windows képe világosabb színű, mint a kikapcsolt koromfekete kijelző, kevésbé is tükröződik, de tükörkép általában van rajta. A tükröződés a laptop megfelelő elhelyezésével küszöbölhető ki. Az válasszon fényes kijelzőt, akit vagy nem zavar a tükröződés vagy megfelelően el tudja helyezni a laptopot. Este, mikor kinn már sötét van, egyszerűbb megfelelően elhelyezni a laptopot. A gyártók az olcsóbb laptopokba általában fényes kijelzőket szerelnek, laptop választásnál kevésbé gondol a felhasználó a kijelző fényességére, pedig utána ezt fogja nézni. A fényes kijelző színei tényleg sokkal szebbek, aki sokat néz filmet vagy képeket, és a tükröződést ki tudja küszöbölni, érdemes ilyet választani. Aki érintő kijelzőt szeretne, az fényeset tud csak választani.

Lehet matt kijelzővel is laptopot venni. A színek fakóbbak lesznek, bár olvasásnál, írásnál, szövegek és táblázatok kezelésénél ez kevésbé számít. Ha a felhasználó idősebb vagy gyengén lát, vagy egész nap a készülék előtt dolgozik, akkor érdemes matt kijelzőt választani, mert kevésbé fárasztja a szemet. Szabadban vagy erős fényben tényleg jobban olvasható egy matt kijelző képe.

kijelző mérete kijelző mérete

Másik fontos tulajdonság a kijelző mérete ami 11,6-12,5, 13-14, is lehet de a legelterjedtebb  15,6 os azoknak akik játékra keresnek gépet, vagy csak, adott helyen használják a 17,3 lehet a legmegfelelőbb, A monitor  felbontása, szintén a láthatóságot és olvashatóságot befolyásolja. A felhasználó és az ő szeme a mérce. A kisebb kijelző jobban hordozható laptopot jelent, a nagyobb felbontás részletgazdagabb, szebb képet eredményez. Amennyiben a felhasználó nem látja rendesen a kisebb képpontok által alkotott kisebb méretű képet, akkor az előnyből hátrány lesz, a laptopból pedig használhatatlan tárgy. Átlag felhasználónak az átlagos 15,6"-os HD felbontású kijelző minden feladatra alkalmas, és ezek a laptopok a legolcsóbbak adott teljesítmény kategóriában. Az interneten kiválasztott laptopnál a vásárló nem feltétlenül gondol a kijelző méretére, az egymás mellé rakott képeken pedig minden laptop ugyanakkorának tűnik. Érdemes vásárlás előtt élőben megtekinteni a készüléket, hogy olyan méretre gondolt-e. A mai laptopoknál a kijelző mérete az, mely meghatározza a laptop házának alapterületét.

A legáltalánosabb kijelző méretek.

A kijelző felbontásáról azt hinné az átlagember, hogy a minél nagyobb a jobb, mivel részletgazdagabb, szebb a kép. Vannak olyan Windows programok, melyek a megjelenő képelemek méretét a kijelző képpontmérete alapján állítják be, és nem is állítható át bennük. Az eredmény ilyenkor az apró programablak, kicsi, akár olvashatatlan betűk, használhatatlan program. Nincs mindig lehetőség másik program használatára, nagy felbontású kijelzős laptop vásárlása esetén érdemes ellenőrizni, hogy a használni kívánt programok hogyan néznek ki a választott kijelzőn. A ma forgalomban levő laptopok zöme HD (1366 x 768 pixel) felbontású, általában 10.000 Ft bruttó felár ellenében választhatunk nagyobb, úgynevezett Full HD (1920 x1080 pixel) felbontású, egyéb paramétereiben azonos tudású készüléket, vannak még más képernyő felbontások is HD+,WUXGA,WQHD,WQXGA,UHD (4K).

Felbontás Kijelző felbontás legfőbb változatai

Kijelző felbontás legfőbb változatai

A kijelző nagyon sok (legalább millió) képpontból áll, és a laptop gyártási költségében jelentős tétel. Előfordul, hogy egy-egy képpont a kijelzőn a megjelenő képtől függetlenül folyamatosan világít vagy sötét. Ez az úgynevezett képpont- vagy pixelhiba. Ritkán fordul elő, de zavaró lehet, hiszen a laptop használata jobbára a kijelző nézéséből áll. A laptopgyártók szabványt készítettek, hogy mekkora kijelzőn mennyi képponthiba fogadható el, így a kereskedő sem kötelezhető a szabvány követelményeinek eleget tevő, de nem tökéletes kijelzőjű laptop cseréjére. Általában a laptopforgalmazók árusítanak képpont- vagy pixelhiba garanciát is, amely hibának nem minősülő és ezért jótállás alá nem eső pixelhiba esetén nyújt megoldást.

Forrás:Laptop.hu

Hozzászólás