Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A Windows XP 2001 októberében jelent meg, és jobb multimédiás támogatást és nagyobb teljesítményt kínált.

A Windows XP 2001 október 25-én jelent meg, és jobb multimédiás támogatást és nagyobb teljesítményt kínált elődeinél.

 Microsoft Windows XP  Service Pack 2 Microsoft Windows XP Service Pack 2

Sokan mondanák, hogy a 2001-es Windows XP a redmondiak legjobban sikerült rendszere: magán hordozta a Windows ME jobban sikerült elemeit, de a rosszakat elhagyta, és már a Windows NT-n alapult. Megújult a start menü és a feladatkezelő, megérkezett a zöld start gomb, és számos új vizuális effekt, a ClearType betűtípusoknak köszönhetően pedig az LCD-képernyőkön is jobban olvashatóvá vált a szöveg.

Egyértelműen a cég egyik legsikeresebb  operációs rendszere a Windows XP, amely már az otthoni felhasználók számára is ugyanazt a stabil, tisztán 32 bites rendszermagot alkalmazta, aminek előnyeit addig csak a vállalati NT-ügyfelek élvezhették. A régi programokkal is jobbára kompatibilis volt a rendszer. A kezdetben szerény rendszerigényeket jócskán megemelték a frissítőcsomagok és a bennük foglalt újdonságok USB 2.0,  WPA Wi-Fi és Windows-tűzfal, Security Center, biztonsági fejlesztések). Itt jelent meg a kötelező termékaktiválás nterneten vagy telefonon. A rendszer Tablet-PC és MediaCenter kiadásban is elérhető volt, és lehetővé tette a stílusalapú, kézírásos bevitelt.

 Az XP volt a Microsoft legtovább támogatott rendszere, három jelentősebb frissítést is kapott 2014-ig, ami azt jelenti, hogy a cég a kiadást követően 13 éven át foglalkozott vele. Biztonsági szempontból viszont az XP messze nem volt tökéletes, a sérülékenységeket mind a mai napig kihasználják hackerek. Többek között XP-t futtató számítógépek miatt okozhatott jelentős kárt a WannaCry zsarolóvírus is 2017-ben.

Akkoriban még az asztali gépek 7,04 százalékán futott az elavult rendszer, ami csak a kiber támadás hatására kapott újabb vészfrissítést.

Az XP-t 2007-ben követte a Vista: nagyobb hangsúlyt kapott a biztonság, itt debütált a Windows Defender antivírus szoftver, és ez volt az első olyan rendszer, amit már DVD-lemezen terjesztettek.

Konfiguráció:
Pentium 233 CPU, 64 MB RAM, SVGA-monitor, 1,5 GB HDD

Újdonságok:
- NT rendszermag
- Windows-tűzfal
- internetes és telefonos aktiválás

Laptop.hu

Hozzászólás