Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A Windows 8-as számítógépek „BIOS”-a, az UEFI

Aki egy kicsit is ért a személyi számítógépekhez, többé-kevésbé tisztában van a BIOS mibenlétével, szerepével. A BIOS épp olyan "öreg", mint a személyi számítógép: amikor az IBM étrehozta az IBM PC-t, a számítógép részeinek alapvető vezérlését végző firmware-nek a BasicInput-Output System elnevezést adta. Az azóta eltelt több, mint 30 év alatt a személyi számítógépek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, miközben a BIOS - a kompatibilitásmegtartása érdekében - alapvetően nem változott, illetve az újabb és újabb beépített kódrészek miatt bonyolulttá, rosszul szervezetté, néhol hibás részeket tartalmazó kóddá vált.

Mindeközben például a merevlemezek tárolókapacitása lassan meghaladja az eredeti BIOS implementáció megalkotásakor elképzelhetetlennek tűnő 2 TB-ot, aminél nagyobb méretűH DD-ről a BIOS nem képes rendszert indítani.

Elkerülhetetlenül szükségessé vált tehát a BIOS utódjának megalkotása. Az Intel által kifejlesztett, és Extensible Firmware Interface-nek, röviden EFI-nek elnevezett új rendszer továbbfejlesztése 2005 óta a vezető technológiai vállalatok (többek között az AMD, Apple,Dell, HP, IBM, Intel, Lenovo, Microsoft) által létrehozott Unified EFI Forum nevű szövetségspecifikációi alapján történik, UEFI név alatt.

Az UEFI legfontosabb előnyei a BIOS-szal szemben:

  • Hordozhatóság. 

Míg a BIOS az x64-es gépeken is csak x86 módban fut és más

architektúrákat nem támogat, addig az UEFI az x86, x64, Itanium, ARM processzorokon

is natív módon fut.

  • Az új eszközök támogatása. 

Az UEFI 2,2 TB-nál nagyobb meghajtók, akár 128 elsődleges

merevlemez partíció és több, mint 17,2 milliárd GB méretű memória kezelését is

támogatja.

  • Gyorsaság.

Az UEFI gyorsabb rendszerindítást és hibernálásból való visszatérést tesz

lehetővé.

  • Modularitás. 

A moduláris felépítésből adódóan az UEFI egyes részeinek frissítésekor

nem szükséges a teljes tartalmat lecserélni.

  • Fokozott biztonság.

Az UEFI fokozottan védi a számítógépet a rosszindulatú kódok ellen azáltal, hogy a rendszerindítás folyamatát felügyeli és csak megbízható kód indulását engedélyezi. Ezzel a technológiával kiküszöböli a bootkit típusú támadásokat.

Mindezen előnyök mellett a jelenleg forgalomban lévő UEFI firmware-ek kivétel nélkül tartalmaznak egy, a BIOS-szal való kompatibilitást megvalósító modult, ezért az UEFI-vel szállított PC-ken is lehetőség van olyan, régebbi operációs rendszerek használatára, amelyek nem támogatják az UEFI-t.

Az UEFI specifikáció része - a BIOS által támogatott Master Boot Record (MBR) helyett - a GUID

Partition Table (GPT) particionálás. Erre azért volt szükség, mert az MBR legfeljebb 4 partíciót kezel egy merevlemezen, míg a mai felhasználói követelményeknek ez már nem minden esetben felel meg. MBR particionálás esetén a partíciós információk (maximum 4 partícióadatai számára van hely) a Master Boot Record területre kerülnek. A BIOS itt tárolja azt a kódot is, amelyik elindítja az operációs rendszer bootolásának folyamatát.

GPT partícionálás esetén a merevlemez első szektora a BIOS-szal való kompatibilitás érdekében egy Master Boot Record számára van lefoglalva, azonban az UEFI nem használja ezt a területet. Ebből nem csupán az következik, hogy az UEFI máshonnan olvassa ki a merevlemez particionálásának adatait,hanem az is, hogy az operációs rendszer bootolásához nem egy rögzített helyen (MBR) található kódot használ.

A telepítő média kialakításánál figyelembe kell venni, hogy az UEFI csak FAT12, FAT16 és FAT32 típusú fájlrendszereket támogat.

A 64 bites UEFI kizárólag 64 bites OS loader programot tud kezelni, ezért a 32 bites operációs rendszerek betöltése egy UEFI-s számítógépre nem lehetséges.

Az UEFI egyik hasznos (ki-bekapcsolható) biztonsági funkciója a Secure Boot. Ez a szolgáltatás a boot folyamat során ellenőriz betöltés előtt minden állományt és kizárólag olyan OS loadert,valamint eszközmeghajtót (driver) enged betöltődni, amely digitális aláírással rendelkezik.

Ezáltal a Secure Boot funkció megakadályozza rosszindulatú kódoknak a számítógép indulásakor történő betöltődését. Az ilyen, úgynevezett rootkit-ek azért rendkívül veszélyesek, mert a fertőzött számítógépen a boot folyamat során hajtják végre rosszindulatú akcióikat és elrejtik magukat az operációs rendszer, illetve a vírusvédelmi programok ellen.

Az UEFI Secure Boot funkciója teljesen kizárja az ilyen típusú támadásokat, mivel még a kód lefutása előtt felismeri a fertőzött állományt és nem engedi azt betöltődni.

A fentiek alapján bátran állíthatjuk, hogy az UEFI elterjedése a piacra kerülő számítógépeken úgy a rendszerépítők, mint a felhasználók számára kedvező változásokat hoz megbízhatóság, használhatóság, rendelkezésre állás és biztonság szempontjából is.

Az UEFI és a Windows

A Microsoft az UEFI támogatást a Windows Vista SP1 verzióba építette be először. A jelenleg az UEFI-t támogató Microsoft operációs rendszerek:

Windows 8

Windows 7

Windows Vista (SP1)

Windows Server 2012

Windows Server 2008 R2

Windows Server 2008

Az UEFI megvalósítása az x86-os számítógépeken 64 bites, ezért csak az imént felsorolt operációs rendszereknek csak a 64 bites változata támogatja.

Az előzőkből máris adódik az első kérdés: 32 bites Windows operációs rendszert nem lehet telepíteni UEFI-s számítógépre? Nos, ilyen probléma nincs, ugyanis az UEFI-ben található egy BIOS kompatibilitást megvalósító modul, a CSM. A számítógép felhasználója az UEFI-hez ugyanúgy hozzáférhet az eszköz bekapcsolása után, mint a régebbi gépek esetében a BIOS-hoz és a rendelkezésre álló beállítási lehetőségeket használhatja. Ily módon bekapcsolhatja a BIOS kompatibilitást és ekkor már tudja telepíteni a 32 bites operációs rendszert. Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az ilyen módon telepített gépen ezután nem szabad kikapcsolni a BIOS kompatibilitást, mert UEFI módban a számítógép nem fog boot-olni!

Természetesen egy másik, UEFI-t támogató operációs rendszer telepítése előtt mindenképpen érdemes kikapcsolni a BIOS kompatibilitást, hogy az UEFI által nyújtott előnyöket a felhasználó az új operációs rendszer használata során kihasználhassa.

Az ismertetőnk elején írtunk arról, hogy az UEFI másfajta particionálást valósít meg a számítógépeken, mint a BIOS.

A Windows telepítő a telepítés során elvégzi a megfelelő particionálást, a telepítést végző rendszerépítőnek csupán arról kell gondoskodnia, hogy a nem megfelelő partícionálást (tehát UEFI-s telepítés esetén az MBR-típusú, BIOS-kompatibilis telepítés esetén a GUID típusú partíciókat) törölje. Amennyiben a telepítés során ezt a műveletet nem végezzük el, a telepítő hibaüzenetet fog adni! Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy UEFI-vel (tehát GUID partícióra) telepített operációs rendszerrel ellátott számítógépen teljes újratelepítésre (clean install) van szükség. A telepítő ugyanis a GUID partíciók közül egyikre sem tudja telepíteni az operációs rendszert.

A legegyszerűbb megoldás ekkor a telepítő által kínált lemezműveletek segítségével a partíciókat törölni. Arra azonban ügyelni kell, hogy ilyen esetben a telepítés után nem található majd a merevlemezen Windows.old mappa a korábbi telepítésmappáival és állományaival!

A Microsoft a Windows 8 fejlesztésekor messzemenőkig kihasználta az UEFI adta lehetőségeket, így az UEFI-vel telepített Windows8 számítógépeken a boot folyamat gyorsabb, és a Secure Boot funkció kihasználásával biztonságosabb is.

A másik újdonság, hogy az UEFI kulcs-érték párok tárolására vonatkozó képességét kihasználva, a márkás számítógépre a gyártók által előtelepített Windows 8 operációs rendszerek termékkulcsa nem a számítógépre ragasztott COA matricán található, hanem az UEFI memóriájában eltárolva. Ez a megoldás rendkívül előnyös a szoftverkalózkodás visszaszorítása ellen is, de a felhasználók a termékkulcselvesztése ellen is védve vannak, ugyanis az operációs rendszer újratelepítésekor a telepítő automatikusan az UEFI memóriájából olvassa ki a termékkulcsot, nincs szükség annak manuális megadására.

Ugyanakkor azonban ez az előny problémává válhat abban az esetben, ha a számítógépre egy másik operációs rendszer telepítése válik szükségessé. A telepítési folyamat során ugyanis alapesetben a termékkulcs az UEFI-ből kerül kiolvasásra és mivel ez a termékkulcs nem a telepítendő operációs rendszerhez tartozik, így a telepítés hibaüzenettel megáll.

Érdemes a telepítéshez USB kulcsot használni, ez gyorsabb telepítést tesz lehetővé, illetve a DVD meghajtóval nem rendelkező eszközökön is alkalmazható telepítésre. Az UEFI az NTFS formátumot nem támogatja, ezért – amennyiben szükséges – az USB kulcsot FAT32-re kell formázni. Ezek után viszont elegendő az eredeti telepítő DVD mappáit és állományait egyszerűen átmásolni.

Az OEM Windows 8 Pro licenc rendelkezik a downgrade joggal, azaz a felhasználónak lehetősége van az előtelepített operációs rendszer helyett a Windows 7 telepítésére és használatára. Ezért néhány mondat erejéig még foglalkozzunk a Windows 7 telepítésével kapcsolatos kérdésekkel is.

Bár a Windows 7 támogatja az UEFI-t, a telepítés UEFI módban több nehézséget, problémát okozhat, ezért lényegesen egyszerűbb az UEFI-s számítógépen a BIOS kompatibilitást beállítani és így, hagyományos módon telepíteni a Windows 7-et. Másfelől viszont, így le kell mondani az UEFI által nyújtott előnyökről.

UEFI módban történő telepítés esetén fontos tudnivaló, hogy a Windows 7 nem támogatja a Secure Boot-ot, tehát ezt a telepítés megkezdése előtt az UEFI kezelőfelületének használatával ki kell kapcsolni.

1A Windows 7 64 bites változatának telepítő DVD-je támogatja mind az UEFI-s mind a BIOS módú telepítést. A számítógépen azonban be kell állítani, hogy UEFI módú telepítés lesz végrehajtva. A telepítés során a merevlemez particionálását meg kell szüntetni, amennyiben az MBR alapú.GPT particionálás esetén a Primary elnevezésű partíciót kell megjelölni az operációs rendszertelepítésére. Amennyiben a telepítő hibaüzenetet ad, hogy erre a partícióra nem lehet telepíteni, a „Tovább” gombra kattintva a telepítési folyamat rendben tovább fog haladni.

UEFI boot-os Windows 7 telepítő USB kulcs elkészítésekor mindenképpen FAT32-re formázott USB kulcsot kell használni. A WINDOWS 7 64 bit telepítő DVD-jének teljes tartalmát az USB kulcsra kell másolni, majd ezután az USB kulcs tartalmán némi változtatást kell elvégezni.

Először is a\efi\microsoft mappa tartalmát (azaz a \boot mappát és annak teljes tartalmát) át kell másolni a \efi mappába (tehát a mappa hierarchiában eggyel feljebbre), majd ezek után a\efi\boot mappába be kell másolni a bootmgfw.efi állományt bootx64.efi-reátnevezve. A bootmgfw.efi állomány a telepítő DVD-n nem található meg külön állományként.

Egy Windows 7 64 bites operációs rendszert futtató számítógépen a\Windows\Boot\EFI mappában található meg, illetve a teleptő DVD \sources mappájában található install.wim állományból, azt egy erre alkalmas programmal mountolva ki lehet nyerni. A fentiek szerint elkészített USB kulcsról UEFI módban bootolható a számítógép és telepíthető a Windows 7.

Hozzászólás