Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A Mozilla Firefox első verziója 2002. szeptember 23-án jelent meg.

A Mozilla Firefox első verziója 2002. szeptember 23-án jelent meg,

Minden az első böngészőháborúval kezdődött, esetleg még egy kicsit korábban, az NCSA Mosaic megjelenésével. A két programozó üres óráiban kifejlesztett, grafikus felületet elsőként kínáló böngésző szolgált ugyanis a Microsoft saját browserének alapjául, amivel csatába szállt a piacot uraló Netscape Navigator ellen. Az ellen a Netscape ellen, amely mögött többek között a Mosaicot megteremtő programozók is álltak.

A Microsoft 1998 végére hozta be a lemaradását. Az Internet Explorer 4.0 megjelenésekor még boldogan dönthették le a Netscape dolgozói a Microsoft hatalmas kék e betűt formázó szobrát, A mindentudó Navigatort ekkor még a felhasználók 72 százalékának gépén lehetett megtalálni, míg az Internet Explorer csak 18 százalékot mondhatott magáénak.

A Microsoft  taktikázása következtében az ingyen letölthető Explorer végül megverte a fizetős szoftverként terjesztett Netscape Navigatort. A szoftveróriás ellen versenyjogi perek indultak, amelyek aztán még évekig elhúzódtak. A csata elvesztése nyílt forráskódúvá tette a terméket. Ezt a kódot felhasználva indult el a Mozillának keresztelt csomag, ami a Navigatorhoz hasonlóan a levelezőklienstől a böngészőig minden hasznos funkciót tartalmazott.

Firefox

A Mozilla Firefox első verziója 2002. szeptember 23-án jelent meg, egy nyílt forráskódú, ingyenes webböngésző programként, amit a Mozilla Alapítvány fejleszt.

Közvetlenül az 1.0-s verzió kiadása után elindult egy projekt, egy lecsupaszított, gyors böngésző létrehozására. Később ebből lett a mai Firefox, induláskor azonban a tűzből felkelő mitikus madár után a Phoenix-nek nevezték az új böngészőt. Ezt a nevet először védjegyproblémák miatt Firebirdre cserélték, majd  fél évvel később Firefoxra változtatták.

A Firefox akkor az Internet Explorer 6 alternatíváját jelentette a piacon, és olyan forradalmi újdonságokat hozott, mint a böngészőfülek, a felugró ablakok tiltása, a különféle témák és kiegészítők használhatósága. A Microsoft böngészője akkor még 90 százalékos részesedést tudhatott magának a böngészők piacán, ami a mai viszonylatok közt már elképzelhetetlen szám.

Magyarország piacvezető böngészője volt 2009-től míg a Chrome 2013 októberén át nem vette a piacvezető szerepét.

Laptop.hu

Hozzászólás