Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A Mosaic böngésző első verziója 1993. április 22-én jelent meg a Mosaic a Netscape őse.

NCSA Mosaic böngésző  első verziója 1993. április 22-én jelent meg.

A legelső böngésző a Web megalkotójának, Tim Berners-Lee-nek a nevéhez fűződik. Az 1991-ben megjelent böngésző Nexus névre lett később keresztelve. „A Web első generációját Tim Berners-Lee indította el az URL, a HTTP, és a HTML szabványok megalkotásával. A második generációt  Marc Andreessen és Eric Bina készítette NCSA Mosaic böngésző jelentette.

MosaicAz Eric Bina és Marc Andreessen által írt Mosaic webböngésző emléktáblája az új NCSA épületénél

A Mosaic  a A Netscape őse amit Marc Andreessen írt Eric Binával közösen. Miközben Marc Andreessen Illinois egyetemén tanult, részmunkaidőben a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) számára is végzett munkát, ahol Eric is dolgozott.

Miután Andreessen 1993-ban megszerezte diplomáját, Kaliforniába költözött. Ott találkozott Jim Clarkkal, aki 1981-ben alapította a Silicon Graphicsot (SGI). Jim éppen akkor hagyta el az általa alapított céget, és remek üzleti lehetőségeket látott a Mosaicban. Andreessen lett a vállalat elnöke, amely aztán Netscape Communications néven vált ismertté.

Az első verzió 1993. április 22-én jelent meg, amelyet két frissítés követett. A 2.0-s verzió 1993 decemberében készült el, ezzel egyidőben jelent meg az első verzió Apple Macintosh és Microsoft Windows rendszerekre is.

A böngésző kétségkívül sikeres volt. A vállalat alapítása, valamint nyilvános részvény értékesítése és tőzsdei bevezetése kapcsán Andreessen a reflektorfényben találta magát.

A Spyglass 1994 májusában licencelte az NCSA Mosaic böngészőt saját böngészőjének kifejlesztéséhez. Ez a böngésző – ellentétben a Mosaic-kel – minden támogatott platformon lényegében azonos forráskódból állt elő, és ezért UNIX-on, Microsoft Windowson és Mac OS-en is azonos szolgáltatásokat nyújtott.

A Netscape sikerei felkeltették a Microsoft érdeklődését is. Felismervén a Webben rejlő potenciált, a Microsoft az internetes forradalom élharcosává kívánt válni. Ennek érdekében 1995-ben licencelték a Mosaic forráskódját a Spyglass Inc.-től.

Laptop.hu

Hozzászólás