Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A Lisa projekt 1979. július 30 - án kezdetét vette. Ebből látható hogy megalkotása nem volt egyszerű. A Lisa ára 5 millió forintnak felelt meg.

A Lisa projekt 1979. július 30 - án kezdetét vette. Ebből látható hogy megalkotása nem volt egyszerű. A Lisa ára 5 millió forintnak felelt meg.

1983. január 19-én az Apple bejelentett egy új terméket, az Apple Lisa-t, ami az első grafikus felhasználói felülettel ellátott számítógép. A Lisa projekt azonban, már 1979. július 30 - án kezdetét vette. Ebből látható hogy megalkotása nem volt egyszerű. A Lisa 9995$ ára 5 millió forintnak felelt meg.

LisaA Lisa egy teljesen új paradigmát vezetett be az egyébként átlagos személyi számítógépek világába: az egér által vezérelt grafikus felületet. A Lisa a maga elég magas, 9995 dolláros árával a kezdetekkor csak bicegett a piacon. A Lisa forradalmi újítást hozott az ikonos, legördülő menüs és egymásra helyezhető ablakos megjelenítésével. Hatására számos cég  hozott létre Lisa-t utánzó termékeket, a Microsoft tíz hónappal a Lisa bemutatása után jelentette be Microsoft Windows-t, 1983 novemberében.

0730-Apple

 A Macintosh-t  egy évvel később kiadták, és az így a Lisa alacsonyabb árú vetélytársává vált. A Lisa néhány érdeme közül kiemelendő az egér használata, a bitmap alapú kijelző, az asztal paradigmája, reprezentatív ikonok és betűkészletek, a képernyő tetejéről legördülő menük, és egymást fedő ablakok.

A Lisa-nak egyéb trükkök is voltak a tarsolyában, lehetőség volt operatív multitaskingra, megjelent  a védett memória és a beépített képernyővédő, továbbá lehetőség nyílt a bedugható bővítőkártyák, merevlemezek és a 2 MB-ig bővíthető memória használatára.

Apple_Lisa_Office_System_3.1

A (Lisa Office System), a felhasználói fájlokat teljesen dokumentumcentrikus módon kezelte. Nem úgy működött, mint egy mai Mac OS X vagy Windows, hogy megnyitottuk a programot, majd a fájlt, hanem “letéptünk” egy üres dokumentumot a virtuális papírkupacról egy szerkeszthető dokumetumot létrehozva, majd erre kattintottunk, hogy a megfelelő alkalmazás nyissa meg.

A Lisa-ban jelent meg először a kikapcsoló gomb, ami egy automatikus leállási procedúrát indított el, amely előbb minden nyitott dokumentumot elmentett, majd csak utána kapcsolta ki a rendszert. A Lisa 9995$ ára a mai viszonyok között több mind 5 millió forintnak felelt meg.

Laptop.hu

Hozzászólás