Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

A laptop tápegység

A tápegység olyan készülék, amely az elektromos hálózat energiáját a rácsatlakoztatni kívánt eszköz által megkívánt jellegűre alakítja. Az elektromos készülékek különféle feszültséget és áramerősséget igényelnek, ennek megfelelően különböző teljesítményű tápegységek vannak forgalomban. A laptopok jellemzően 20W és 180W közötti teljesítményt igényelnek, a leggyakoribb a 65W, illetve a 90W-os tápegység. Az elektronikus áramkörökkel ellátott berendezésekhez általában stabil egyenfeszültség szükséges, így a tápegység az alábbi összetevőkből áll:

  • transzformátor
  • Graetz-híd vagy egyenirányító
  • szűrő áramkör
  • stabilizátor áramkör
  • rövidzárlat, illetve túlterhelés védelem

Üzemszerűen a tápegység a hálózati áramforrás (100 – 240V ~ ; Magyarországon 230V) és a laptop között teremt kapcsolatot, így elektromos energiával látva el készülékünket, valamint tölti az akkumulátor(oka)t. Mindezzel nem kell foglalkoznunk, mindaddig, amíg tökéletesen működik a tápegységünk...  Sajnos, mint minden, a tápegységek is tönkremennek idővel, jellemzően a felhasználók „jóvoltából”.

A laptop tápegységek hibái:

A hibák döntő többsége (nagyságrendileg 90% felett) a hibás tárolás / szállítás / felhasználás eredménye. A hibajelenség egyszerű, nem ad le semmit a kimeneti csatlakozón a tápegység.

A hibát az okozza, hogy a felhasználó gondosan feltekeri a kábelt a tápegység köré és ezzel megtöri a kábelt a törésgátló utáni néhány centiméteren. A javítása könnyű, a kábel levágásával és beljebb forrasztásával orvosolható a hibajelenség, bár nem lesz túl esztétikus a végeredmény, hiszen a tápegységet szét kell bontani (ez csak roncsolással kivitelezhető). A másik nagyon hasonló hibaforrás, amikor a tápcsatlakozónál törik meg a vezeték, ez általában szintén javítható, a tápcsatlakozó cseréjével. Eme hibakategóriába tartoznak a különböző külső mechanikai behatások is: házi-kedvencek, nyílászárók, miegymás. Ez utóbbi kategória jellemzően tápegység pótlást jelent. A sérüléseknél (a vezetéken belül) igen gyakran csak a külső árnyékolás törik meg, rongyolódik szét, a belső táp-ér sértetlen szokott maradni.

A hibák elenyészően kis része elektronikus hiba, illetve túlterhelés – túlmelegedés következménye. Az előbbi hibajelenség oka lehet a hálózati áramforrás anomáliája (közeli villámcsapás, stb.) illetve a tápegységen belüli hibák (leggyakrabban a biztosíték és a primer fojtótekercs forrasztásai adják fel). A túlterhelés és túlmelegedés szintén a felhasználó által okozott probléma: nem megfelelő terhelhetőségű tápegységet használ a készülékéhez és/vagy tartósan üzemi hőmérséklet felett üzemelteti azt.

Hozzászólás