Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

32bit vagy 64bit?

Mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé váltak a hordozható számítógépek, táblagépek, okos telefonok.

Ezeken az eszközökön többnyire a Windows operációs rendszer valamely verziója fut.

A közkedvelt Windows Xp piaci részesedése, mióta a Microsoft 2014 április 8-án véglegesen megszüntette a támogatást, folyamatosan csökken. A Windows7 még mindig piacvezető, a maga 54 százalékával, de az ideje hamarosan lejár, mivel a szoftvergyártó 2015 januárjától már nem fejleszti (mainstream támogatás), és csak a kiterjesztett támogatást biztosítja, azt is csak 2017 áprilisáig. Köszönhetően annak, hogy új laptopot a gyártók már csak Windows 8.1 vagy 8.1 Bing rendszerrel hoznak forgalomba, és a Microsoft a régebbi verziókat már nem támogatja, a Windows 8.1 népszerűsége folyamatosan nő, és napjainkban már megközelíti a 19 százalékot.

A windows 8.1 Bing rendszerről annyit mindenképp érdemes tudni, hogya legolcsóbb szegmensbe szánt Windows, amely már nem jelent komoly költségtöbbletet a gyártóknak. Ennek köszönhetően olcsó, Bing verzióval előtelepített készülékekkel tudnak megjelenni a piacon, mindezt úgy, hogy a felhasználók szemszögéből a Windows élmény nem csorbul, teljes értékű rendszert kapnak. Microsoft egyetlen megkötése a gyártók felé, hogy az Internet Explorer keresőmotorja a Bing kell, hogy legyen.

Ha készülékvásárlás előtt állunk és megnézzük a kínálatot, azt tapasztaljuk, hogy az előtelepített készülékek túlnyomó többségén 64 Bites rendszer található.

Ez alól kivételt képeznek egyes 2 az 1-ben laptopok, és a táblagépek, melyeken 32 bites rendszer működik.

De mi a különbség a Windows 32 és 64 bites verziója között?

A 32 bites és a 64 bites architektúra határozza meg, hogy a számítógép processzora, milyen módon kezeli az adatokat. A ma forgalomban lévő CPU-k már kivétel nélkül mind 64 bites utasításkészlettel rendelkeznek. A Windows 64 bites verziója a memóriacímzéshez 64 bites számot használ, így a kezelhető memória mérete többszöröse, a 32 bites rendszer által megcímezhető memóriának, melynek maximális mérete 4GB, ami a valóságban 3,5 GB-ot jelent.

A 64 bites verzió nagyobb helyet foglal el a merevlemezen, mivel a 32 bites programokkal is kompatibilis kell, hogy legyen.

Ha egy programnak elkészül a 64 bites változata is, akkor ez a program 32 bitnél nagyobb pontosságú számokkal is tud dolgozni, így teljes mértékben kihasználja a 64 bites rendszer előnyeit, ezáltal csökken a végrehajtási idő.

Ha a programot kifejezetten a Windows 64 bites verziójához tervezték, az nem fog működni a Windows 32 bites verzióján, azonban a 32 bites változatához írt programok szinte kivétel nélkül futnak a 64 bites rendszer alatt is.

Fontos megemlíteni, hogy a Windows 64 bites verziójához tervezett eszközillesztők nem működnek a 32 bites rendszert futtató számítógépeken.

Összegezve a fent leírtakat, a ma forgalomban lévő korszerű, minimum 4 GB memóriával rendelkező készülékek tudását, a Windows 8.1 64 bites operációs rendszer használja ki optimálisan.

Hozzászólás