Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

2004. október 20-án jelent meg az Ubuntu első kiadása

2004. október 20-án jelent meg az Ubuntu első kiadása. Az Ubuntu így fogalmazta meg célját: "Linux emberi lények számára".

1991-ben Linus Torvalds másodéves hallgatója volt a Helsinki Egyetem számítástechnikai tudományok karának. Linus autodidakta módon, saját operációs rendszert szeretett volna írni.  A 21 éves egyetemista a Intel 80386-os processzor védett módú  lehetőségeit szerette volna tanulmányozni. A pontos dátumra maga Linus sem emlékszik. Egy biztos: egy e-mail tanúsága szerint 1991. július 3-án már a POSIX szabvány után érdeklődött az interneten, így ekkor már futhatott nála egy kezdetleges rendszer. A program fejlesztése  Minix alatt történt, eleinte Assembly nyelven.

rmsAndrew S. Tanenbaum  a MINIX operációs rendszer atyja  egyik későbbi levelében azt írta, hogy a Linux elavult , mert monolitikus, ezért a professzor nem jósolt neki nagy jövőt.  A levélből óriási vita lett. Ennek ellenére a Linux az azóta eltelt évek alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül és nagy népszerűségnek örvend. Kínálatunkban is találhatóak Laptopok Linux operációs rendszerrel.

Az Ubuntu szó afrikai eredetű, jelentése „emberiesség másokkal szemben. Ezen a néven egy közösség jött létre ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésére. Ők alkották meg az Ubuntu Linuxot a legelső kiadás Ubuntu 4.10 2004. október 20-án jelent meg.

A Linux a kísérletező kedvű, lelkes felhasználók operációs rendszere volt. Már nem igényelt különösebb előképzettséget. A Linux fajtáit disztribúciónak nevezzük. Mindegyik Linux, mindegyik stabil, de mindegyik kicsit más.

Ubuntu Linux

Ubuntu Linux

2004. október 20-án jelent meg az Ubuntu első kiadása. Az Ubuntu így fogalmazta meg célját: "Linux emberi lények számára". Vagyis a cél az volt, hogy egy olyan operációs rendszert alkossanak, amivel azok is boldogulnak, akik egyszerűen csak használni szeretnék a számítógépet, de egyáltalán nem áll szándékukban különösebben elmélyedni a működésének rejtelmeiben.
Linusra visszatérve még annyit, hogy máig ő fogja össze és koordinálja a fejlesztéseket. Amikor a 0.01-et megírta, biztosan nem gondolta, hogy a programozási munka eltörpül majd a lelkes programozók munkái tömegének feldolgozásához képest.

Laptop.hu

Hozzászólás