Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

1982 Októbert 1-én megjelent a világ első otthoni CD-lejátszója a Sony CDP101.

1982 Októbert 1-én megjelent a világ első otthoni CD-lejátszója a Sony CDP101.

Sony CDP101 cd lejátszó.

A Sony a közel 2000 dolláros SONY CDP-101 lejátszóval kezdte meg a forgalmazást, míg a Philips a 800 dollár körüli Philips CD-100 lejátszóval indított Európában. A Philips langenhageni gyárában 1982. augusztus 17-én indult meg az ABBA együttes The Visitors című albumának sorozatgyártása.

 Japánban 1982. október elseje, európában és Amerikában pedig 1983. március elseje lett a premier időpontja. 1983-ban nagyjából 1000 dollárba került egy lejátszó Amerikában, de így is 400 ezret adtak el csak az első évben. A CD tehát hódított, mindenki hozzá akart jutni és ennek megfelelően a lejátszók és a lemezek ára is hamar emberi mértékűvé vált. Nem kellett hozzá pár hónap és a CD-lejátszó az „évtized terméke” lett. A Sony után pár hónappal a többi nagy gyártó is belépett a versenybe és a nyolcvanas évek végére szinte minden zenerajongó rendelkezett már valamilyen CD-lejátszóval.

Az első, kereskedelmi forgalomban kapható, CD-lemez 1982. október 1-én került a japán boltokba, Billy Joel 52nd Street című albuma volt,  A CD-k előállítási technológiáját már jó pár évvel korábban kidolgozták a Philipsnél. A célegyenesben pedig, 1979-ben a Sonyval közös mérnökcsapatot állítottak fel. Nagyjából egy év alatt hozták össze a lemezek előállításához és tömeggyártáshoz is szükséges szabványokat. A nagy robbantással 1982-ben még csak Ázsiát célozták meg, Amerikába csak ezután, 1983-ban került az új termék. Teszt-CD-ket már jóval előtte készítettek és Richard Strauss Alpesi szimfónia-ja került rájuk, melyet a Berlini Philharmonikusok élén Herbert von Karajan vezényelt. Az első CD, amit már a Philips sorozatgyártó gépeivel nyomtak, A The Visitors volt az ABBA-tól. Billy Joel – 52nd Street című lemeze ugyan később készült el, mint a The Visitors, azonban hamarabb jutott el Japánba,

 A lejátszó készülékek hangzásminősége az alkalmazott alapanyagok és technológiák hatására sokat javult, a lemezekre kezdetben a legkiválóbb analóg felvételek digitalizált változatai kerültek, de hamarosan az elkezdődött formátumháború következtében egyre több digitális felvétel és egyre kevesebb analóg hanglemez került forgalomba.

Laptop.hu

Hozzászólás