Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

1980. május 13-án a DEC, az Intel és a Xerox bejelentik, hogy közösen hoznak létre hálózati protokollt ezután, az Ethernet a legelterjedtebb hálózati megoldássá vált.

1980. május 13-án a  DEC, az Intel és a Xerox bejelentik, hogy közösen hoznak létre hálózati protokollt ezután, az Ethernet a legelterjedtebb hálózati megoldássá vált.

A számítógépek közötti utasítások továbbítását kezdetben az emberek végezték. Elsőnek 1940-ben George Stibitz küldött utasításokat két telex-gép közötti hálózaton keresztül New York-on belül. A számítógépek kimeneti perifériáinak összekapcsolását először 1962-ben az ARPA keretében végezték. Az első adatcsomagokat továbbító hálózatot 1969-ben hozták létre. Amit „ARPANET”-nek neveztek és három amerikai egyetem gépei között valósítottak meg. Az ARPANET 50 Kbit/s-os hurok használatával működött. A hálózatok megjelenése nagyon nagy előrelépést jelentett az informatika témakörében.

Az Ethernet az 1970-es évek elején kidolgozott fejlesztések eredménye. Bob Metcalfe és David Boggs 1976-ban tervezték meg és valósították meg az első helyi hálózatot a Xerox Palo Altó-i kutatási központjában.  A nevét az éterről a 19. századi fizikusok által feltételezett, az elektromágneses sugárzások terjedésére szolgáló könnyű közegről kapta.

1980. május 13-án DEC, az Intel és a Xerox bejelentik, hogy közösen lépnek fel annak érdekében, hogy  a LAN-architektúrák számára kialakított hálózati protokoll iparági szabvánnyá váljon. A cégek nevének kezdőbetűi miatt DIX-konzorciumnak nevezett társulás sikerrel járt, az Ethernet az egyik legelterjedtebb hálózati megoldássá vált.

Az Ethernet koaxiális kábelt használt, amely akár 2,5 km hosszú is lehetett. A kábelre  legfeljebb 256 gépet lehetett csatlakoztatni és 2,94 Mb/s-os sebességgel tudott üzemelni. Ebből jött létre később az IEEE 802.3 szabvány 1983-ban.

ethernet UTP kábel ethernet UTP kábel

Az Ethernet azóta is fejlődik, létezik már a 100 Mb/s-os és még nagyobb sebességű változat is, a kábelezés is változott. A számítógépek kommunikációja úgy történik, hogy az egyik gép a hálózat összes gépének kiküld egy üzenetet, melyet csak az a gép olvas el, amelynek a címe szerepel az üzenet fejlécében, a többi gép eldobja az üzenetet és nem reagál. Az ütközések elkerülésére  különböző hibaellenőrző megoldások vannak.

Laptop.hu

Hozzászólás