Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

1970. április 13-án, a Földtől kétszázezer kilométerre, az Apolló 13 fedélzetén furcsa zajt halottak, ekkor hangzott el a híres mondat Houston, baj van.

Az Apollo-13 legénysége James Lovell Jr., John Swigert Jr. és Fred Haise Jr. 1970. április 11-én indult el a floridai Kennedy Űrközpontból, hogy  ők is landoljanak a Hold felszínén. A legénység tagjai április 13-án, az esti órákban épp a lefekvéshez kezdtek készülődni, a Földtől mintegy kétszázezer kilométerre, útban a Hold felé.  Az űrhajósok befejezték aznapi tévés bejelentkezésüket, amelynek keretében bemutatták a holdkompot a földi nézőknek, miközben a földi irányítás épp a műszakváltásra készülődött. Lefekvés előtt annyit kértek Swigerttől, hogy a megfelelő kapcsolók segítségével keverje fel az Apollo-13 oxigéntartályainak tartalmát. Az egyik kapcsoló elfordításakor furcsa zajt halottak ekkor hangzott el a mondat Houston, baj van.

ápoló 13 legénysége ápoló 13 legénysége

 Jim Lovell  mondta el késöbb, hogy a robbanást követően kinézett az egyik ablakon, és azt látta, hogy valamilyen gáznemű anyag szivárog az űrjármű hátuljából. Elég volt ránézni az oxigénszintet mérő mutatókra, hogy kiderüljön, az Apollo 13 három, oxigént fejlesztő üzemanyagcellájából kettő megsemmisült. Nyilvánvalóvá vált, hogy a holdra szállás meghiúsult, innentől már az volt a kérdés, hogy a legénység tagjait meg lehet-e még menteni.

a NASA mérnökei lázasan dolgoztak a houstoni irányítóközpontban, hogy kitalálják, hogyan juthatna vissza a Földre a három űrhajós.  Az Apollo-13 három fő elemből állt. A parancsnoki modul volt a helyszíni irányítóközpont, ez a rész volt egyedül alkalmas arra, hogy kibírja a visszatérést a fold légkörébe. Az úgynevezett szervizmodul működtette az összes kulcsfontosságú rendszert a navigációtól kezdve a hajtóműveken át az oxigénfejlesztő és víztisztító berendezésekig, a robbanás következtében azonban ezek nagyrésze használhatatlanná vált. A harmadik rész pedig a holdkomp, amellyel Lovell és Haise leereszkedett volna a Hold felszínére.

A parancsnoki modulban  körülbelül 15 percre elegendő oxigén maradt. Az oxigéngenerátor kivételével minden kulcsfontosságú rendszert leállítottak és mindhárman átköltöztek a két ember befogadására tervezett holdkompba. A Föld légkörébe való belépés előtt a legénység tagjai felvették a szkafandert és visszamentek a parancsnoki modulba, majd az utolsó pillanatban leválasztották azt a holdkompról, hogy az eredeti tervekhez hasonló módon térjenek vissza a Földre.

Laptop.hu

Hozzászólás