Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

1963. július 26-án startolt a Syncom-2 a világ első távközlési holdja melyet sikerült pályára állítani, az ötlet adó Arthur C. Clarke volt.

1963. július 26-án startolt a Syncom-2  a világ első  távközlési holdja melyet sikerült pályára állítani.

A Syncom–2 az első működőképes, amerikai, a tervek szerint geostacionárius pályára állítandó távközlési műhold. 1963. július 26-án a Cape Canaveral bázisról, egy Thor Delta B típusú hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára. 3840 szilícium-napelem lapocska takarta, biztosítva a működéshez szükséges energiát.

 A Syncom–2 A Syncom–2

A Syncom program célja volt tesztelni a műholdas távközlést olyan,geoszinkron pályákon keringő műholdakkal, amelyeknek a Föld körüli keringési ideje  1 nap. Mára már az ilyen műholdak igen elterjedtnek számítanak, de fé ki kellett próbálni a gyakorlatban is, hogy az ötlet működőképes-e.  Az első három Syncom műhold ezért kísérleti célból készült.

A Syncom-1-et 1963. február 14-én állították pályára. Ez lett volna a világ első geoszinkron távközlési műholdja, ha sikerül működőképesen elérnie az ehhez szükséges pályamagasságot de egy elektronikai hiba ezt megakadályozta. 1963. július 26-án startolt a Syncom-2.

A Syncom-2-vel működésének első évében különböző hang- és üzenetátviteli kísérleteket végeztek. 1963 augusztusában például Kennedy elnök telefonon beszélt Abubakar Balewa nigériai miniszterelnökkel. A kapcsolatteremtésben a lagosi kikötőben horgonyzó U.S.N.S. Kingsport nevű hajó volt segítségükre. A külön erre a célra készült úszó műholdas távközlési állomáson egy stabilizált, kb. 9 m-es átmérőjű paraboloid antenna volt. A nagy méretű földi követőantennákra  azért volt szükség, mert a két fedélzeti transzponder csupán 2 W teljesítménnyel sugárzott a Föld felé.

A Syncom-3, a világ első geostacionárius távközlési holdja 1964. augusztus 19-én indult. Az Egyenlítő fölött,  180°-os hosszúságnál keringett.

A három  Syncom műhold teste henger alakú, 71 cm átmérőjű és 39 cm magasságú volt. tömegük mindössze 68 kg volt, ami a több tonnás modern távközlési holdakhoz képest igencsak kicsinek számít. A Syncom-2 egyszerre, egy időben csak egyetlen telefonos, vagy 16 távíró kapcsolat kiszolgálására volt alkalmas. A Syncom-3 szélesebb sávú csatornájával már képes volt arra, hogy televíziós adást közvetítsen az Egyesült Államokba az 1964-es tokiói olimpiai játékok idején.

Laptop.hu

Hozzászólás