Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

1948. június 21.-én fut szoftver a világ első, programok tárolására is alkalmas számítógépén.

1948. június 21.-én fut szoftver a világ első, programok tárolására is alkalmas számítógépén.

1948. június 21.-én fut szoftver a világ első, programok tárolására is alkalmas számítógépén, a manchesteri Victoria Egyetemen melyet SSEM -nek neveztek, de Manchester Baby néven vált ismerté.  Az első program 52 percig futott mielőtt kiszámolta a 2 18. hatványát. A Manchester Baby, más néven Kis méretű kísérleti gép (SSEM) alkotója Frederic C. Williams, Tom Kilburn, és Geoff Tootill.

A Manchesteri Egyetemen, már korábban megkezdődtek a kísérletek egy elektronikus, véletlen hozzáférésű gyors memória létrehozására. Az alapötletet a katonai lokátorokban használt katódsugaras cső működése adta, ahol az anód és a fékezőrács közötti pozitív vagy negatív feszültség, melyet az elektronágyúval hozunk létre hosszú ideig állandó marad, így ez logikai „0”-k és „1”-ek tárolására alkalmas. Fred Williams és Tom Kilburn a második világháború alatt együtt dolgoztak a radar tökéletesítésén, majd 1946-ban kezdték meg a kísérleteiket a katódsugárcső memóriaként való felhasználására. Geoff Tootill mérnökkel kiegészülve létrehoztak egy számítógépet a katódsugárcsöves memória működőképességének a bizonyítására.

Mencester Baby Mencester Baby

A Manchester Baby beteljesítette a küldetését, sikerült 32x32 bites memóriát létrehozni a Williams-Kilburn csövek használatával és ezzel létrehozni az első véletlen hozzáférésű gyors memóriát. A Williams-Kilburn csöveknek voltak hátrányai: egyrészt az információ a kiolvasáskor elveszett, tehát azt vissza kellett írni, ha még szükség volt rá, másrészt a memória idővel elvesztette a tartalmát, így periodikusan frissíteni kellett a tartalmát. Miközben a katódsugárcsöves memóriát tesztelték, elkészült egy rövid program is a Baby számára,  Ez a program,   262 144 legnagyobb osztóját kereste meg egyszerű kivonásos algoritmussal. Az 1948. június 21-én lefuttatott program 52 percen át dolgozott, s 3,5 millió utasítást hajtott végre, míg eljutott a 131 072-höz, mint végeredményhez. Ezzel a megbízhatóságra vonatkozóan is információt nyertek a katódsugárcsöves gyors memória működése mellett.

Ez volt az első működő gép, amely tartalmazta a modern elektronikus számítógép összes elemét. Mivel a teszt sikeresnek bizonyult a Manchesteri  egyetemen hozzá kezdtek a következő projekt a  Mark 1 építéséhez. A Mark 1, a világ első kereskedelmi forgalomban kapható általános célú számítógépe.

Laptop.hu

Hozzászólás