Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

1925. szeptember 28-án született Seymour Cray. Ő tervezte a CDC 6600-at. Ez volt az első sikeres szuperszámítógép.

1925. szeptember 28-án született Seymour Cray. Ő tervezte a CDC 6600-at. Ez volt az első sikeres szuperszámítógép

1925. szeptember 28-án született Seymour Cray. Ő tervezte a CDC 6600-at. Ez volt az első sikeres szuperszámítógép, teljesítménye háromszorosa volt elődjének, az IBM 7030 Stretch-nek. 1 megaFLOPS teljesítményével a világ leggyorsabb számítógépe 1964-től 1969-ig

CDC 6600 CDC 6600

Seymour Cray eredetileg a CDC-nél (Control Data Corporation) dolgozott szuperszámítógépek fejlesztésén. 1972-ben otthagyta a CDC-t és kb. fél millió dollár saját tőkével plusz vállalkozók által befektetett 2 millió dollárral megalapította saját cégét, a Cray Research-öt. Az első általa tervezett szuperszámítógép, a Cray-1 1976-ban került kereskedelmi forgalomba. Mintegy hétmillió dollárba került, csak kormányhivatalok és igen nagy cégek tudták megvenni. Ez volt az első olyan számítógép, amely képes volt másodpercenként több mint százmillió lebegőpontos műveletet végrehajtani (kb. 160 milliót). Az alap műveletek végrehajtási ideje 12,5 ns. A gép részben párhuzamos feldolgozást alkalmaz. A memóriája félvezetőkből készült. A sok megoldandó technológiai probléma közül ez egyik legfontosabb az volt, hogy hogyan vezessék el a nagy sebességű áramkörök általtermelt hőt. Ezt úgy oldották meg,hogy az áramköröket freonnal hűtött függőleges lapokra szerelték. Azóta építettek ugyan gyorsabb számítógépeket is, de a Cray-1-et azóta is használják összetett problémák matematikai tanulmányozására (ilyen problémák például a beszédfelismerés, az időjárás előrejelzése, valamint a fizikai és a kémia alapkérdései). A Cray-1 a teljesítmény nem hivatalos mértékegységeként is nyomot hagy maga után: néhány új szuperszámítógépet 1000 Cray-1 szuperszámítógép teljesítményűre terveznek. Az imponáló teljesítményadatok ellenére mindennapjaink meghatározó számítástechnikai tényezői mégsem az egyre tökéletesebb szuperszámítógépek, hanem az ellenkező véglet, a személyi számítógépek.

A korát messze megelőző gép sebessége a sok apró összetevő sebességének finom összehangolásából adódott. Jellemző, hogy az első példányt a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumban állították üzembe. Sebesség: 166 millió lebegőpontos művelet másodpercenként.

Méret 58 köbláb. Súly: 5300 font.
Technológia: integrált áramkörök (IC-k).
Órajel: 83 millió beütés másodpercenként.
Változók hossza: 64 bit. Utasításkészlet: 128 db.

Cray I and Seymour Cray

Képen: Cray I szuperszámítógép és a tervező Seymour Cray.

Laptop.hu

Hozzászólás