Gamer Laptopok
Kell Ennél Több
Üzleti Laptopok
Részletek

10+1 SZEMPONT, AMIT ÉRDEMES VÉGIGGONDOLNI ÚJ LAPTOP VÁSÁRLÁSA ELŐTT / 4. RÉSZ

4. LAPTOPUNK MOTORJA: A PROCESSZOR

Általánosan fent maradt tévhit. hogy az a gyorsabb CPU (processzor), amelyiknek nagyobb az órajele (GHZ), vagy több processzor maggal rendelkezik. Ez a tévhit az egymagos asztali gépek világából maradt fent, ami abban az időben nagy vonalakban használható kiindulási pont volt, mára azonban teljesen elavult logika. Lényegében ma már sokkal többet nyom a latban az, hogy milyen processzor család tagja a kiszemelt CPU, mint sem az, hogy hány magos vagy, hogy mennyi az órajele.

Íme egy példa:
Adott egy Intel N3540 típusú CPU amiről röviden annyit érdemes tudni, hogy ez egy fizikailag négymagos processzor és az órajele 2.2 Ghz, hasonlítsuk össze egy Intel Core i3-3540U jelzésű processzorral, erről azt tudjuk hogy fizikailag „csak” egy kétmagos CPU és az órajele „mindössze” 1.9 Ghz.

Proci Így néz ki egy processzor

Egy átlag ember ennyi információ alapján a fenti téves logikát követve azt állapítja meg, hogy a négymagos processzor a magasabb óra jele miatt sokkal gyorsabb. Nem így van! Állításunkat alátámasztandó nézzük meg a következő internetes oldalt (www.cpubenchmark.net), ahol a processzorok teljesítményét mérik egy erre a célra fejlesztett programmal.

Meglepő eredményeket fogunk tapasztalni, ugyanis az említett teszt programon a négymagos CPU (N3540 2.2 Ghz) 1753 pontot ért el, míg a ránézésre „gyengébb”, csak kétmagos társa 2700 pontot ért el ugyan azon teszt programon. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 30%-al gyorsabb a kisebb órajelű és csak 2 magos i3-3540U processzor.

A látszólag meglepő eredmény azért született, mert teljesen más processzor családot hasonlítottunk össze, ami bizonyítja, hogy elsődlegesen már nem a processzor magok száma és a CPU órajele határozza meg a sebességet. Ilyen családok teljesítmény szerint növekvő sorban az egyik legnagyobb gyártó, az Intel kínálatából: Intel Atom, Intel Celeron, Intel Pentium, Intel i3, Intel i5, Intel i7, Intel Core M.

Intel Core i3, i5, i7 Intel processzorok

Ha kétségei vannak, vagy már régóta nem naprakész az aktuális processzorok világában, kérje értékesítő kollégáink segítségét, akik készséggel tájékoztatják a jelenleg elérhető CPU-k tulajdonságairól!

Forrás: Laptop.hu

Hozzászólás